Quintiq optimaliseert personeelsplanning voor Tisseo

Quintiq optimaliseert personeelsplanning voor Tisseo

April 26, 2016 | Parijs, Frankrijk

Quintiq, onderdeel van Dassault Systemes en wereldwijd marktleider in supply chain planning & optimalisatie (SCP&O) kondigde vandaag aan dat Tisseo de softwareoplossing van Quintiq heeft geselecteerd voor het optimaliseren van de strategische personeelsplanning.

Tisseo is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer - metro, tram en bus - in Toulouse in Frankrijk. Jaarlijks vervoeren ze bijna negen miljoen passagiers en het transportnetwerk breidt zich snel uit. Deze groei heeft als gevolg dat de juiste voorspelling van het benodigde personeel en kwalificaties voor de 1400 buschauffeurs en trambestuurders van het bedrijf complexer wordt. Tisseo realiseerde zich dat ze een softwareplatform nodig hebben dat niet alleen rekening houdt met alle regelgevingen rondom personeelsplanning, maar tevens de bedrijfsdoelen ondersteunt zoals het verbeteren van het voorspellen van het benodigde personeel, kostenbesparing en dienstverlening.

Door haar jarenlange ervaring in geavanceerde bedrijfsmodellering, analyse en optimalisatie is Quintiq in staat om Tisseo een 100% op maat gemaakte oplossing te leveren welke alle wet- en regelgevingen omvat. Het Quintiq-platform ondersteunt het bedrijf bij het plannen van 1400 chauffeurs tot een jaar in de toekomst volgens strikte jaarlijkse verlofregels zodat verlof een minimale impact heeft op de dienstverlening. Tevens houdt het systeem rekening met regels rondom periodieke sport- en culturele evenementen zodat fluctuaties in benodigd personeel effectiever beheerd kunnen worden. Het platform stelt de planners van Tisseo in staat om personeelsplanningen te simuleren, gebaseerd op verwachte netwerkvraag van trams en bussen zodat ze in kunnen spelen op de capaciteitsbehoefte op lange termijn. Scholing en recruitmentactiviteiten zijn zichtbaar voor alle stakeholders en de planning houdt rekening met de diversiteit aan vaardigheden van het personeel.

Tevens ondersteunt Quintiq Tisseo bij het in acht nemen van de budgettaire beperkingen. Het stelt het bedrijf in staat om meer gedetailleerde en betrouwbare rapportages van de geplande en de werkelijke uitgaven te verstrekken aan de bevoegde overheidsinstantie, de SMTC (Syndicat Mixte des Transports en Commun).

"We zijn erg blij met de vergaande expertise van het Quintiq team met betrekking tot de transportsector alsmede met de flexibiliteit van de software," zegt Thomas du Crest, Manager of Transport Operations, Studies and Methods bij Tisseo. "De transportsector is zeer gevoelig voor verstoringen. Quintiq stelt ons in staat om verschillende scenario's te simuleren en te analyseren, zodat we snel de juiste beslissingen kunnen nemen wanneer we voor dergelijke uitdagingen komen te staan."

"De plannings- en optimalisatiesoftware van Quintiq is reeds succesvol geimplementeerd bij grote Europese openbaarvervoerbedrijven," zegt Henri Beringer, Managing Director bij Quintiq Frankrijk. "Wij zijn trots dat we opnieuw een samenwerking aangaan met een grote speler in de openbaarvervoermarkt in Frankfrijk. Er is geen twijfel aan dat Quintiq een unique value proposition levert aan bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben als Tisseo."

Over Tisseo Tisseo verzorgt het openbaar vervoer in de omgeving van Toulouse, Frankfrijk. Tisseo EPIC managt de commerciele operaties van het complete netwerk van bussen, trams en metro's. Tisseo EPIC is verantwoordelijk voor voor de kwaliteit van dienstverlening van het openbaar vervoer alsmede de comfort en veiligheid van haar klanten. De twee metrollijnen, twee tramlijnen en 100 bussen dragen zorg voor het passagiersvervoer in het grootstedelijk gebied Toulouse, welke ongeveer 101 gemeenten, 1047 vierkante kilometer en 988.321 inwoners omvat. In 2014 behaalde Tisseo een record van 124 miljoen reizen.

Over Quintiq Elk bedrijf kampt met de nodige vraagstukken als het gaat om supply chain planning. Sommige van deze vraagstukken zijn omvangrijk. Andere zijn complex. Weer andere lijken een onmogelijke opgave. Quintiq maakt al sinds 1997 werk van deze vraagstukken met behulp van een supply chain planning & optimization (SCP&O) softwareplatform. Ruim 12.000 gebruikers in meer dan 80 landen vertrouwen momenteel op software van Quintiq om hun personeel, logistiek en productie in te plannen en te optimaliseren. Quintiq maakt deel uit van Dassault Systemes (Euronext Paris: #13065, DSY.PA), heeft wereldwijd vestigingen en hoofdkantoren in Nederland en de Verenigde Staten