Staatssecretaris Dijkhoff spreekt met Griekse collega's over EU-Turkije afspraken

Nieuwsbericht | 26-04-2016 | 14:55

Staatssecretaris Dijkhoff brengt vandaag een bezoek aan Griekenland. Hij is in Griekenland om over de voortgang van de implementatie van de EU-Turkije afspraken te spreken. Hij ontmoet de Griekse premier Tsipras, Minister van Migratie Mouzalas en Minister van Openbare orde Toskas. Ook spreekt hij met onder meer UNHCR en NGO's en brengt hij een bezoek aan opvanglocaties op het eiland Lesbos.

Staatssecretaris Dijkhoff: "De EU-Turkije afspraken bieden perspectief, maar het slagen van de afspraken is niet vanzelfsprekend. Het is van het grootste belang dat lidstaten hun deel van de afspraken nakomen. Dit betekent dat we Griekenland moeten assisteren bij de afhandeling van asielaanvragen en het terugsturen van migranten. Ook moeten lidstaten Syriers uit Turkije hervestigen in ruil voor de terugkeer van migranten naar Turkije."

Staatssecretaris Dijkhoff heeft Griekenland aangeboden om de volgende 100 asielzoekers te selecteren voor herplaatsing. Ook Italie mag 25 asielzoekers selecteren voor herplaatsing. Staatssecretaris Dijkhoff verzekerde zijn Griekse collega's dat hij als voorzitter van de Raad van de Europese Unie bij andere lidstaten zal blijven aandringen om asielzoekers uit Griekenland te herplaatsen en Syriers uit Turkije te hervestigen.

Nederland zal vanaf volgende week de volgende 25 Syriers uit Turkije hervestigen. De EU en Turkije hebben afgesproken dat de EU-lidstaten een Syrier zulllen hervestigen voor iedere Syrier die vanuit Griekenland wordt teruggebracht naar Turkije. Vandaag zijn er vanaf de Griekse eilanden ongeveer 20 migranten teruggebracht naar Turkije.