Persvrijheid daalt tot absoluut dieptepunt (embargo tot 27-4 15.30)

dinsdag 26 april 2016 17:00 Buitenland

Dit is een origineel bericht van Stichting Free Press Unlimited

EMBARGO TOT WOENSDAG 27 APRIL 15.30

De wereldwijde persvrijheid daalde in 2015 tot het laagste niveau in de afgelopen twaalf jaar. Dit blijkt uit het rapport Freedom of the Press dat op woensdag 27 april 2016 wordt uitgebracht door Freedom House en Free Press Unlimited. De teruggang in persvrijheid wordt veroorzaakt door politieke, criminele en terroristische krachten die proberen de media naar zich toe te trekken of tot zwijgen te brengen.

In het Midden-Oosten en in Turkije wordt de persvrijheid het sterkst beinvloed door regering en militante groepen. Volgens het onderzoek zetten zij journalisten en media onder druk om partij te kiezen. Wie zich niet laat intimideren kan rekenen op de aanval. Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited: "Zo ontstaat er een gepolariseerd mediaklimaat: je bent of voor ons of tegen ons."

Niet alleen in de repressieve staten, maar ook in Europa is een drastische daling te zien van persvrijheid. Willems: "Journalisten in Europa hebben niet alleen te maken met de dreiging van terreur, de nieuwe wetgeving op het gebied van toezicht en veiligheid die hieruit voortvloeit, beperkt hun mogelijkheden om hun bronnen te beschermen en hun werk gedegen uit te voeren."

Nederland staat in het report op een gedeelde tweede plaats met Belgie, Finland en Zweden. Maar dat betekent niet dat er bij ons geen aanleiding is voor zorgen. Willems: "De voorgenomen wijzigingen in de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten geven de overheid brede bevoegdheden voor het monitoren van onschuldige burgers, ngo's en internetproviders. Voor het afluisteren van journalisten is weliswaar extra toestemming nodig, maar wanneer een journalist wordt meegenomen bij massasurveillance is dat niet het geval."

In China nam de censuur op het nieuws en het internet toe, vooral op nieuws over de economie en milieuvervuiling. Journalisten die werkten voor gevestigde media werden aangehouden, vastgezet en gedwongen om bekentenissen op televisie af te leggen.

Belangrijkste uitkomsten

- Slechts 14 procent van de wereldbevolking woont in een land met vrije pers. Dit betekent dat er sprake is van gedegen berichtgeving over politiek nieuws, de veiligheid van journalisten is gegarandeerd, dat inmenging van de staat in het werk van de media minimaal is, en dat media niet onder zware wettelijke of economische druk staan.

- De landen waar de persvrijheid het verst achteruit ging zijn Bangladesh (7 punten), Turkije (6), Burundi (6), Frankrijk (5), Servie (5), Jemen (5), Egypte (4), Macedonie (4) en Zimbabwe (4).

- De 10 landen en gebieden met de slechtste scores zijn Wit-Rusland, de Krim, Cuba, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Syrie, Turkmenistan en Oezbekistan.