Derde ronde voor succesvol project aanpak verpauperde panden


Verpauperde panden en erven vormen een aantasting van de woonomgeving en hebben daarmee een negatief effect op de leefbaarheid. Voor de Zeeuws-Vlaamse gemeenten was dit in 2012 aanleiding om gezamenlijk het project KLUS (KrottenLijstUitvoeringsStrategie) op te starten. Vanuit dit project zijn
eigenaren van verloederde panden gewezen op de verplichting om de onderhoudstoestand aan te pakken. Na twee rondes zijn inmiddels tachtig panden opgeknapt of gesloopt. De gemeenten starten in mei met een derde projectronde.

Voor de derde ronde van het project worden in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten opnieuw panden geselecteerd waarvan de onderhoudstoestand ernstig te wensen overlaat. De gemeente Terneuzen kijkt in de derde ronde naar panden in alle kernen.

Aanpak KLUS
Elk verpauperd pand wordt aanvankelijk door middel van de zogenaamde warme benadering aangepakt. In overleg met de eigenaar worden afspraken gemaakt over hoe en wanneer het pand opgeknapt zal worden. Maar als de gemaakte afspraken niet worden nagekomen of als met de eigenaar helemaal geen
afspraken kunnen worden gemaakt, wordt de koude benadering ingezet. Dat houdt in dat de gemeente handhavend optreedt. Met uiteindelijk zelfs de mogelijkheid om op kosten van de nalatige eigenaar het achterstallig onderhoud aan te pakken.