4 en 5 mei: Vrijheid geef je door


4 en 5 mei: Vrijheid geef je door

Pagina opties

*
Druk op de print knop van uw browser om af te drukken.
* Deze pagina doorsturen
* Facebook
* Twitter

donderdag, 28 april 2016

banner binnenin

Het Comite 4 en 5 mei houdt in samenwerking met veel verschillende organisaties weer verschillende activiteiten rond 4 en 5 mei en in de maand mei.

In Nieuwegein vinden de volgende activiteiten plaats:

Woensdag 4 mei: Dodenherdenking

Het programma op woensdag 4 mei ziet er als volgt uit:

19.00 uur

De herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk. Een Syrische vluchteling vertelt over zijn vlucht. Twee kinderen vertellen over wat herdenken en vrijheid voor hen betekent en Renee Blom (lid van het comite) leest een ooggetuigenverslag voor van Vreeswijker, Lambertus Hoegee, die de bevrijding
daar heeft meegemaakt. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

19.40 uur

Bezoekers van de bijeenkomst, het college van burgemeester en wethouders en veteranen lopen in een stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg.

20.00 uur

Twee minuten stilte, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld door de Batenbouwers en er bloemen worden gelegd. Na afloop is er in Het Geinlicht de gelegenheid een kopje koffie te drinken en nog even na te praten.

Wegafsluiting 4 mei

Vanwege dodenherdenking is de Nedereindseweg (tussen de Ten Baanstraat en het Sluisje) en de Stormerdijkstraat afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting vindt plaats op maandag 4 mei vanaf 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.

Donderdag 5 mei: Sportwedstrijden `Zonder respect geen sport'

SportID houdt op het Merweplein het mini WK straatvoetbal en NVC houdt op het buitenterrein achter het zwembad een beachvolleybaltoernooi. Vanaf half 10 starten de wedstrijden, dus kom de sporters aanmoedigen! Tijdens de wedstrijden is er livemuziek van de Nieuwegeinse band iCatcher. De
prijsuitreiking door de wethouder van sport, Hans Adriani staat om 13.00 uur gepland.

Rond 10.30 uur arriveren de lopers van Atverni na een nacht hardlopen vanuit Wageningen, waar zij het bevrijdingsvuur ophalen, op het Merweplein. Burgemeester Frans Backhuijs zal het bevrijdingsvuur ontsteken waarna saxofoniste, Hanneke Kolkman, het Wilhelmus speelt.

Dinsdag 3 mei en woensdag 4 mei: Herdenkingsconcert

In de Barbarakerk in Vreeswijk vindt het herdenkingsconcert plaats door het NAS en het projectkoor. Op dinsdag 3 mei begint het concert om 20.00 uur. Woensdag 4 mei begint het concert om 19.45 uur. Om 20.00 uur wordt ook daar twee minuten stilte in acht genomen.

Barbarakerk-Vreeswijk, Koninginnenlaan 1. De toegang is gratis.

Wegafsluiting 5 mei

In verband met activiteiten op het Merweplein, is het Merweplein en een deel van het parkeerterrein afgesloten tot ongeveer 14.00 uur.

Vanaf dinsdag 3 mei tot eind mei

Expositie over Kind en Oorlog

De afgelopen weken hebben leerlingen van De Meander, De Vleugel en de Willem Alexanderschool meegedaan aan een project van het Comite 4 en 5 mei, het Inspiratieboek.

Zij lieten zich door verhalen over kind en oorlog inspireren om werkstukken te maken. Deze werkstukken worden van 3 tot en met eind mei geexposeerd bij bibliotheek de Tweede Verdieping in het Stadshuis.

Expositie `1940-1945: Propaganda en persberichten in de oorlog'

Het Vreeswijks Museum op Fort Vreeswijk houdt van 4 tot en met 29 mei een expositie over propaganda en persberichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum is ook op 5 mei open. De openingstijden zijn iedere woensdag en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

U kunt telefonisch een afspraak maken als u met een groep wilt komen.

Meer informatie

www.hetvreeswijksmuseum.nl of bel: (030) 608 14 44 of 06-100 753 41.