Nieuwe beelden Giuseppe Penone in de Rijksmuseumtuinen

28 april 2016 - 9:23 Tentoonstelling

Een bronzen boom die een massief blok graniet tussen zijn takken torst, een stronk waar water uit stroomt en afdrukken van het voorhoofd van de kunstenaar zelf, vormen de raadselachtige beelden van Giuseppe Penone. Deze zomer is de jaarlijkse beeldententoonstelling in de tuinen van het Rijksmuseum gewijd aan de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (Garessio, 1947). Voor het eerst is hier, naast een aantal vroegere iconische werken, ook nieuw werk van de kunstenaar te zien zoals het 'Vene di pietra tra i rami' ('Steenaders tussen de takken', 2015). Ook een wereldprimeur is het twaalf meter brede scherm dat uit twee, ruggelings geplaatste kunstwerken bestaat die in het Atrium van het Rijksmuseum hangen: 'Spine d'accacia' ('Accaciadoorns', 2016) en 'Pelle di grafite-fronte' ('Huid van grafiet', 2016). De tentoonstelling is van 10 juni t/m 2 oktober 2016 te zien in de tuinen van het Rijksmuseum en gratis toegankelijk.

Giuseppe Penone

penone Giuseppe Penone. Albero folgorato. Photo (c) Archivio PenoneGuiseppe Penone werkt en woont in Turijn in Italie. Alhoewel zijn werk wereldwijd bekendheid geniet is het nog niet veel in Nederland te zien geweest. Penones werk - zowel zijn vroege performances, zijn beelden, tekeningen als zijn talrijke geschriften - geeft vanaf het begin van zijn artistieke loopbaan (in 1968, als jongste lid van de Arte Povera-beweging), uitdrukking aan een innige verbondenheid met de natuur en haar onstuitbare krachten. Hij wordt daarbij vooral gebiologeerd door natuurlijke groei- en veranderingsprocessen, die zich vaak aan het oog van de jachtige mens onttrekken. Bomen vormen het belangrijkste en steeds terugkerende motief in zijn oeuvre en spelen ook een hoofdrol in de Rijksmuseum-tentoonstelling.

"Een tuin leeft van licht, van kleuren, van stenen, van planten. De aanwezigheid van mensen doorsnijdt hem, bewoont hem op een aarzelende en vluchtige manier, voegt aan het leven van die plek de lichte loop van zijn bestaan toe. De mooiste beelden in een tuin zijn die, die bomen, stenen en kleuren worden." - Giuseppe Penone (1998)

Beeldententoonstelling

Van de 22 werken zijn er vier in het Rijksmuseum te zien en 18 in de tuinen. Zo krijgt zijn iconische, ruim zes meter hoge Cedro di Versailles (2000-2003) - een gedeeltelijk uitgepelde cederstam - ook een plek in het Atrium, terwijl buiten een aantal meer recente werken te zien is, waaronder de elf meter hoge Albero folgorato (Door de bliksem getroffen boom, 2012). De werken zijn afkomstig uit bezit van de kunstenaar zelf en uit een particuliere verzameling.

Publicatie

Van de hand van de samenstellers van de tentoonstelling, Alfred Pacquement, voormalig directeur Centre Pompidou, en Frits Scholten, conservator Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, verschijnt een catalogus bij de tentoonstelling: Penone in de Rijksmuseumtuinen. Verkrijgbaar in Museumshop en tuinhuisje. Prijs EUR 15 (NL/EN)

Vierde openluchttentoonstelling

Penone in de Rijksmuseumtuinen is na Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014) en Miro (2015), de vierde in een reeks van vijf openluchttentoonstellingen in de tuinen. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij en de Rijksclub.

Groene buitenzaal

Tegen de achtergrond van het 19de-eeuwse museumgebouw van architect Cuypers staan de beelden van Penone te midden van oorspronkelijke formele tuinstijlen, historische bouwfragmenten en tuinsculptuur. Daarnaast is er een buitenschaakbord, een fontein van de hedendaagse Deense kunstenaar Jeppe Hein, een klimrek uit de 50-er jaren van architect Aldo van Eyck en een exemplaar van de beroemde PTT-telefooncel van Brinkman & Van der Vlugt (1933) te zien. De tuinen zijn dagelijks gratis toegankelijk tussen 9 en 18 uur. Sinds dit voorjaar biedt het Rijksmuseum speciale rondleidingen door de tuinen. Voor meer informatie zie de website.

Zomerworkshop

Maak je eigen meesterwerk geinspireerd op de beelden van Penone. Voor iedereen vanaf 4 jaar. Dagelijks aanschuiven tussen 12-15 uur onder de tent in de tuinen. Van 1 juli t/m 28 augustus. Prijs: EUR 2,50 per persoon

Rijkslezing

Sprekers: Frits Scholten, conservator Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum & Alfred Pacquement voormalig directeur Centre Pompidou

10 juni: 15-16 in het Auditorium van het Rijksmuseum

Prijs: EUR 15 per persoon

Penone in de Rijksmuseumtuinen | 10 juni t/m 2 oktober 2016

Dagelijks gratis toegankelijk van 9-18 uur