Kennisdeling centraal in EU-aanpak haatcriminaliteit

Nieuwsbericht | 28-04-2016 | 14:19

EU-lidstaten versterken de gezamenlijke aanpak van haatcriminaliteit en verbeteren de zorg voor slachtoffers. Werkwijzen om `hate crimes' te melden en te registreren worden voortaan uitgewisseld via een online compendium. Minister Van der Steur en directeur Michael O'Flaherty van het EU-agentschap voor de grondrechten (FRA) lanceerden de website vandaag in Amsterdam, tijdens een EU-conferentie over de aanpak van haatcriminaliteit.

De website is ontwikkeld door het FRA en is een praktische leidraad voor handhaving en beleidsmakers. Zij kunnen die in hun eigen land praktisch toepassen.

Een stap in de goede richting, meent minister Van der Steur: "Het biedt een podium voor het uitwisselen van informatie en om van elkaars ervaringen te leren. Hoe we slachtoffers zover krijgen dat ze aangifte doen. Hoe we binnen met onze beschikbare capaciteit hate crimes zo effectief mogelijk kunnen aanpakken. En hoe we door betere statistieken inzicht krijgen in de omvang van deze vorm van criminaliteit. Dit fenomeen houdt niet op bij de landsgrenzen. We zullen het echt samen moeten doen."

Ook EU-commisaris Vera Jourova en FRA-directeur Michael O'Flaherty spreken van een belangrijke stap. Jourova: "Haatcriminaliteit gaat in tegen de kernwaarden van de EU. Elke dag worden binnen de EU grondrechten geschonden, als burgers worden aangevallen om hoe ze eruit zien, wat ze geloven of wie ze zijn. O'Flaherty: "Om haatcriminaliteit effectief tegen te gaan moeten we onze krachten bundelen en van elkaar leren wat er al werkt."

Download deze video

* Video voor Apple Quicktime Player Video | 28-04-2016 | 02:38 | [IMG] mp4

Grotere effectiviteit en de juiste training

Tijdens de tweedaagse EU-conferentie staat kennisdeling dan ook centraal. Na de lancering van het compendium presenteerden delegaties uit Finland, Kroatie en Ierland praktijkvoorbeelden omtrent het rapporteren en vastleggen van haatcriminaliteit, het bereiken van grotere effectiviteit in de samenleving en het belang van de juiste training in het omgaan met deze vorm van criminaliteit.

Haatcriminaliteit komt in de Europese Unie veel voor. Het motief achter hate crimes blijft vaak onzichtbaar, omdat aangifte en vervolging zich richten op het delict zelf en niet op het achterliggende motief. Slachtoffers voelen zich daardoor niet begrepen. Een uitwisseling van de beste manieren om hate crimes te melden en te registeren moet de aanpak van hate crime binnen de EU binnen versterken en de zorg voor slachtoffers verbeteren.