Kamer wil meer maatwerk in voortgezet onderwijs

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat leerlingen ook vakken op een lager niveau kunnen volgen. Ze willen meer maatwerk in het voortgezet onderwijs dan staatssecretaris Dekker van Onderwijs voorstelt.

Dat bleek vandaag tijdens het debat over een maatwerkdiploma.

Staatssecretaris Dekker zegde toe dat hij een proef wil starten op tien middelbare scholen waarbij leerlingen alleen vakken op een hoger niveau kunnen volgen en eindexamen in doen. `Het structureel mogelijk maken van een of meer vakken op een lager niveau zie ik als risicovol', zei Dekker.

Alleen de PVV was echt tegen een maatwerkdiploma. Kamerlid Harm Beertema zei dat er al vanaf 2007 zoveel mogelijk is om vakken op een hoger niveau af te sluiten. `Kunnen we daar niet mee volstaan en ophouden met moderniseren?'

Ruimhartiger

D66, PvdA, VVD, GroenLinks vinden dat in de proef ook (extra) vakken op een lager niveau mogelijk moeten worden. `Maatwerkdiploma verdient een ruimhartiger experiment', zo twitterde GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff direct na het debat. Hij is van plan om hiervoor een motie in te dienen. Dekker wees de PvdA en D66 in het debat op het advies van de Onderwijsraad. De raad vond het volgen van vakken op een lager niveau een slecht idee.

De SGP en SP konden zich beter vinden in de voorzichtigere insteek van Dekker. Zo ziet de SP risico's voor de waarde van het diploma bij het volgen van vakken op een lager niveau. Staatssecretaris Dekker neemt het idee van Kamerlid Tjitske Siderius (SP) om elke leerling recht op maatwerk te geven op in de proef. Leerlingen mogen dan vragen om maatwerk, en de school moet het vervolgens organiseren. `Dat heeft veel voeten in de aarde en betekent veel voor scholen. Dus we gaan het proberen met scholen die de proef aandurven', aldus Dekker.