Subsidiebeleid moderniseren samen met ontvangers


Het subsidie- en ondersteuningsbeleid van de gemeente Etten-Leur wordt gemoderniseerd. Begin 2016 zijn gesprekken gevoerd met nagenoeg alle subsidieontvangers. Deze input leidt tot het nieuwe subsidiebeleid. De uitvoering start in 2017.

Etten-Leur sluit nog meer aan bij inwoners

Met de vaststelling van een nieuwe subsidieverordening sluit de gemeenteraad nog meer aan bij de activiteiten die de inwoners ondernemen om actief en fijn te leven in Etten-Leur. Dit nieuwe besluit is gericht op de ondersteuning van activiteiten die goed zijn voor Etten-Leur en haar inwoners.
Dit kan alleen door samen regelmatig in gesprek te zijn. Door het contact weet de gemeente wat het beoogde effect van de activiteit is. En zo is er duidelijkheid over welke ondersteuning er mogelijk en nodig is.



Van zorgen voor, naar zorgen dat...

In het nieuwe beleid wordt jaarlijks bij indiening van de subsidie, de dialoog aangegaan met de organisaties. In deze werkwijze wordt steeds de vraag gesteld wat kun je zelf, wat kun je samen? En welke ondersteuning, in de breedste zin van het woord, wordt van de gemeente verwacht?
Subsidieontvangers geven aan niet enkel in geld, maar juist bijvoorbeeld in organisatie, logistiek of bestuur ondersteuning te wensen. Zo werken we volgens de principes van eigen kracht en samenkracht. De nieuwe manier van werken vraagt om maatwerk, binnen open subsidieregelingen. Iedere
vereniging heeft iets anders nodig om te kunnen floreren.



Waarom is dit anders dan anders?

Wethouder van Hal: "We maken dit beleid echt samen met de verenigingen. We hebben trotse bestuurders gesproken, met passie voor hun verenigingen en instellingen. Bestuurders die graag willen vertellen over hun eigen vereniging , over wat er speelt, hoe zij de toekomst zien, over hun successen
en over hen wensen voor ondersteuning." Deze wensen hebben vaak niet met geld te maken, maar des te meer met samenwerking en innovatie. Hun verhalen en suggesties worden verwerkt in het nieuwe beleid. Afgelopen dinsdag is de algemene subsidieverordening voorgelegd aan het college. Zij hebben
akkoord gegeven om deze verordening voor te leggen aan de Raad ter goedkeuring. "We hebben niet alleen opgehaald, maar blijven samen met inwoners ontwerpen totdat het goed is."