Bijeenkomst Ringvaart in Zwanenburg


Publicatiedatum:
vrijdag 29-04-2016
Bijeenkomst Ringvaart in Zwanenburg

De gemeente is in gesprek met de bewoners en ondernemers van de dorpen aan de Ringdijk. Op de agenda staan de kansen en de knelpunten in de directe omgeving. Op donderdag 19 mei is Zwanenburg aan de beurt. Wie mee wil praten, is van harte welkom.

Aan de orde komen de thema's leefbaarheid, recreatie in het groen en op het water en verkeer. De bijeenkomst begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Cultureel Centrum De Olm, Olmenlaan 141, 1161 JV Zwanenburg.
Aanmelden kan tot 16 mei via info@haarlemmermeer.nl of telefonisch 0900-1852. Vermeld als onderwerp "Ringvaart Zwanenburg". Graag naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer noemen en het thema waarover u wilt meepraten.

De komende tijd organiseert de gemeente ook in andere dorpen langs de Ringvaart zo'n bijeenkomst. Vijfhuizen, Nieuwebrug/De Liede, Rijsenhout, Buitenkaag en Huigsloot en Weteringbrug, Vredeburg en Leimuiderbrug, Cruquius en Badhoevedorp kwamen al aan bod.

Huis Swaneburg in vroeger tijden

Huis Swanenburg in Halfweg is in 1645 ontworpen door Pieter Post als kantoor voor hoogheemraadschap Rijnland. Post tekende bijvoorbeeld ook Huis ten Bosch in Den Haag en de Kaaswaag in Gouda. Vanuit de bijzondere locatie aan het water hielden de ambtenaren toezicht op het IJ, de sluizen in
Halfweg en de waterstand van het Haarlemmermeer. Op de voorgevel zijn de wapens van de "Dyckgraef ende Hoochheymraden van Rynlandt anno 1645" bevestigd. In 1863 is het gebouw verkocht en werd het onderdeel van een suikerfabriek. Bron: Noord-Hollands Archief.

Verhalen delen
De gemeente is op zoek naar verhalen over de Ringvaart. Elke herinnering aan de Ringvaart en Ringdijk in Zwanenburg is welkom. Verhalen, foto's of filmpjes delen kan via verhalen@haarlemmermeer.nl, 0900 1852 of op facebook.com/gemeentehaarlemmermeer.nl