Uitkomsten enquete nieuwe burgemeester - Gemeente Zutphen


De nieuwe burgemeester van Zutphen moet vooral het belang van Zutphen dienen en zich richten op werkgelegenheid en veiligheid. Dit is de uitkomst van de enquete die de gemeenteraad heeft gehouden onder inwoners, ondernemers en mensen die in de gemeente Zutphen werken. De enquete is 2123 keer
ingevuld.

De gemeenteraad stelt een profielschets op, waarin staat wat de verwachtingen, wensen en eisen zijn ten aanzien van de toekomstige burgemeester. De uitkomst van de enquete is een apart onderdeel binnen deze profielschets.

Burgemeester dient belang van Zutphen

Van alle mensen die de enquete invulden, vindt 58% dat de burgemeester vooral het belang van Zutphen moet dienen, en in mindere mate het belang van de regio (13%).

Hij of zij moet zich richten op de inwoners (49%) en in mindere mate op het bestuur (11%). De nieuwe burgemeester is meer een mensenmens (44%) dan een zakelijk type (22%) en richt zich meer op de toekomst (43%) dan op de vragen van vandaag (12%). Tijdens een crisis treedt hij of zij krachtig
op (43%) en gaat het gesprek aan (24%).

Onderzoek is representatief

In totaal hebben 2123 mensen de enquete ingevuld: 1989 digitaal en 134 op papier. Bij 591 enquetes ontbraken 1 of meerdere antwoorden. Deze enquetes zijn niet meegenomen. Het onderzoek is ook zonder deze enquetes representatief. Bekijk de Rapportage van de enquete.

Hoe nu verder?

* Een vertrouwenscommissie, die onder andere uit de fractievoorzitters bestaat, stelt de profielschets op.
* Op donderdag 26 mei bespreekt de gemeenteraad de profielschets met de Commissaris van de Koning, tijdens een ingelaste openbare vergadering.
* De Commissaris van de Koning stelt de vacature op, er volgen selectiegesprekken en een voordracht aan de minister voor de uiteindelijke benoeming.
* Naar verwachting start de nieuwe burgemeester op 1 januari 2017.