ABLYNX ONTVANGT MIJLPAALBETALING UIT SAMENWERKING

o Tweede Nanobody(R) gericht tegen een G-proteinegekoppelde receptor (GPCR) start klinische ontwikkeling

o Bijkomende positieve validatie van Ablynx' Nanobody platform en het potentieel van Nanobodies om te binden met moeilijke doelwitten waarvan werd aangetoond dat ze moeilijk te benaderen zijn met conventionele antilichamen

o Achtste Nanobody programma momenteel in klinische ontwikkeling

GENT, Belgie, 29 april 2016 - Ablynx [Euronext Brussels: ABLX; OTC: ABYLY] maakte vandaag bekend dat ze een mijlpaalbetaling heeft ontvangen uit haar samenwerking met Novartis. Deze mijlpaalbetaling is gerelateerd aan de goedkeuring van de Investigational New Drug (IND) applicatie door de U.S. Food and Drug Administration (FDA) voor Novartis' Fase I studie met een Nanobody dat bindt aan een niet nader omschreven GPCR doelwit in ontstekingen^[1]. De Fase I studie zal naar verwachting starten in Q2 2016.

Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder van Ablynx, verklaarde: "We zijn zeer opgetogen dat Novartis weldra klinische ontwikkeling zal starten met dit nieuw Nanobody tegen een GPCR. Dit is het achtste Nanobody dat naar de kliniek wordt gebracht. De unieke structuur van onze Nanobodies maakt hen ideale kandidaten om te binden met complexe doelwitten, zoals GPCRs en ionkanalen, dewelke moeilijk te benaderen blijken met andere biologisch-gebaseerde platformen."

Over de samenwerking tussen Novartis en Ablynx

In december 2005 hebben Ablynx en Novartis een overeenkomst afgesloten voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe Nanobody geneesmiddelen gericht tegen een aantal ziektedoelwitten. De overeenkomst omvat betalingen voor onderzoek en ontwikkeling, licentievergoedingen, mijlpaalbetalingen en royalty's. Novartis is verantwoordelijjk voor de ontwikkeling en commercialisatie en Ablynx komt in aanmerking voor ontwikkelings- en regelgevende mijlpaalbetalingen en royalty's op de verkoop.

Over Investigational New Drug Application (IND)

Een IND is een aanvraag die een opdrachtgever moet indienen bij de U.S. Food and Drug Administration (FDA) vooraleer kan worden begonnen met testen van een nieuw geneesmiddel in mensen. De IND bevat het studieplan en wordt verondersteld een compleet beeld te geven van het geneesmiddel, inclusief de structuurformule, resultaten van dierproeven en productie informatie. Het Europese equivalent is Investigational Medicinal Product Dossier (IMPD).

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming actief in de ontwikkeling van Nanobodies(R), gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen. Ablynx is toegewijd om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die een duidelijk verschil kunnen maken voor de samenleving. De Vennootschap heeft vandaag meer dan 40 programma's in eigen ontwikkeling en met partners in diverse therapeutische indicaties zoals inflammatie, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsziekten. Ablynx heeft overeenkomsten met verscheidene farmaceutische bedrijven waaronder AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Genzyme, Merck & Co., Inc., Merck KGaA, Novartis, Novo Nordisk en Taisho Pharmaceutical. De onderneming is gevestigd in Gent, Belgie. Meer informatie is te vinden www.ablynx.com.