Kabinet zet plan massaal aftappen internetverkeer door

Web only | vr 29 apr 2016

Verslag Maaike Kempes

Redactie Rob Hadders

Het kabinet trekt zich niets aan van de vele kritiek op zijn plan voor het massaal aftappen van internetverkeer en zet dat ongewijzigd door. Dat blijkt uit de tekst van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die in handen is van de Volkskrant.

Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken, structureel in de gaten houden. Ook mogen ze onschuldige burgers hacken, als ze zo sneller bij een verdachte kunnen komen.

Bits of Freedom, dat opkomt voor digitale burgerrechten, is niet te spreken over de nieuwe wet. ,,Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat", aldus de organisatie. Met het sleepnet bedoelt ze het ongerichte aftappen van burgers.

Ook D66 toont zich kritisch. Kamerlid Kees Verhoeven: "Het kabinet wil van iedere Nederlander alle emails, sms'jes, whatsappjes, telefoons en apps kunnen aftappen. Het is dus goed mogelijk dat de overheid straks meekijkt met berichtjes en gesprekken tussen jou en je geliefden, vrienden en familie.'

Volgens Verhoeven wordt Nederland niet veiliger van het ongericht verzamelen van informatie, terwijl het wel zorgt voor schending van privacy. Ook wijst hij erop dat bij aanslagen vaak achteraf blijkt dat daders al bij inlichtingendiensten bekend waren.