Kabinet stemt in met strategie NS

Nieuwsbericht | 29-04-2016 | 16:45

Op voorstel van minister Dijsselbloem van Financien heeft het kabinet positief gereageerd op de strategienotitie van de NS. 'Het is belangrijk dat de NS de publieke taak, het reizigersvervoer, weer op plek een, twee en drie zet', aldus minister Dijsselbloem.

In maart kwam de NS naar aanleiding van problemen bij een aanbesteding en de uitkomsten van de parlementaire enquete Fyra met de strategienotitie 'Spoorslags beter.' Hierin geeft de NS de hoogste prioriteit aan herstel van het vertrouwen van de reiziger in de NS en in het verbeteren van de prestaties op het hoofdrailnet.

De NS maakt een aantal belangrijke keuzes. Veel minder marktactiviteiten en veel meer aandacht voor de kwaliteit van het reizigersvervoer. Zo dingt NS niet meer mee bij aanbestedingen voor regionaal openbaar vervoer in Nederland. Daarnaast verkoopt NS een aantal winkels op stations en wordt er kritisch gekeken naar de vastgoedportefeuille. Vastgoed dat geen onderdeel is van voorzieningen voor de reiziger, wordt de komende jaren verkocht.

De Staat is als aandeelhouder geraadpleegd voordat de strategie is vastgelegd. Het kabinet vindt dat de keuzes die de NS nu maakt, bijdragen aan rust op het spoor en de continuiteit van de NS waarborgen.