Meimaand Schoonwatermaand | Rijkswaterstaat

Meimaand Schoonwatermaand

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 29 april 2016- Laatste update: 29 april 2016 17:42 uur

Van overheerlijk kraanwater tot gezonde beekjes en stromen die barsten van het leven. Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel harde werkers bij Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven, maar ook natuurorganisaties en belangengroepen, zetten zich dagelijks in voor schoon en gezond water. In de maand mei willen wij meer laten zien hoe wij dit doen.

Dompel je onder in Week van ons water!

Op 1 mei start het recreatieseizoen en bovendien opent het jaarlijkse buitenzwemseizoen. Een perfect moment om stil te staan bij hoeveel water ons geeft en wat er allemaal voor nodig is om elke dag te beschikken over en te genieten van schoon en gezond water. In de Week van Ons Water van 1 tot en met 8 mei zij er meer dan 70, niet alleen leerzame, maar ook spannende en avontuurlijke activiteiten over schoon en gezond water in heel Nederland; voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op Week van ons Water.

Maar wij doen meer. Want, als beheerder van de Nederlandse rijkswateren heeft Rijkswaterstaat de zorg voor de waterkwaliteit van onze rivieren, meren en zeeen. Met andere waterbeheerders werken we dag en nacht aan water dat geschikt is voor natuur en recreatie, drinkwaterbereiding, landbouw, visserij en industrie. Zo monitoren we ons water permanent op stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Daarnaast handhaven we het verbod voor schepen om afval(water) te lozen. Ook nemen wij allerlei initiatieven om het plastic zwerfafval in rivieren en meren terug te dringen. Voor trekvissen treffen maatregelen om te zorgen dat zij weer makkelijk van zoet naar zoutwater kunnen zwemmen en omgekeerd visvriendelijke voorzieningen. Ook leggen we natuurvriendelijke oevers aan: we vervangen beton en steen door zand en riet. Hierdoor kunnen er weer allerlei planten groeien die het water op een natuurlijke manier zuiveren. Zo houden we, met een beetje hulp van de natuur, de waterkwaliteit op peil.

Omdat water zich niets van landsgrenzen aantrekt, hebben wij ook met onze waterpartners in de EU-lidstaten afgesproken dat uiterlijk 2027 de kwaliteit van het water in alle Europese landen op orde moet zijn.

Afrekenen met Plastic Soep

Plastic in water is voor veel zeedieren dodelijk. Rijkswaterstaat initieert en organiseert tal van activiteiten om het probleem van plastic zwerfafval in rivieren terug te dringen. Samen met onder andere drinkwaterbedrijf PWN organiseren wij in mei en juni een 4-daagse 'Plastic Free Rivers Makathon'. Marktpartijen, studenten, uitvinders en andere creatieve denkers zullen met elkaar innovatieve oplossingen ontwikkelen om plastic uit rivieren te halen. Iedereen die een oplossing kan bedenken voor plastic-vrije rivieren kan zich nog inschrijven voor de Makathon: individueel of als team. In juli is de finale! Kijk voor meer informatie op de website Plasticfree Rivers.

Wereldvismigratiedag

Trekvissen zijn belangrijk! voor een gezond ecosysteem en als voedingsbron voor mens en dier. Omdat veel rivieren en kanalen de laatste jaren zijn afgedamd, kunnen veel trekvissen niet meer van zoet naar zout zwemmen en andersom. Tijdens de wereldvismigratiedag op zaterdag 21 mei laten wij op verschillende locaties zien hoe wij samen met de waterschappen door het aanleggen van visvriendelijke voorzieningen zorgen voor een betere leefomgeving voor vissen.

iSea 2016

Rijkswaterstaat is voortdurend op zoek naar innovaties. Met iSea wil Rijkswaterstaat verandering en innovatie op de Noordzee en Deltawateren faciliteren en versnellen. iSea is het netwerkevenement voor innovatieve ondernemers met een visie. Op 27 mei 2016 organiseren wij de derde editie, met het doel het matchen van innovatieve concepten om op duurzame wijze van onze wateren gebruik te kunnen blijven maken. Kijk voor meer informatie op de website van i-Sea.