Van Rijn over zijn extraatje en bezuiniging in de zorg

Verslag Gerie de Jong

Verslag Marja Sol

Redactie Barbara van Gool

Redactie Ellen Hollemans

TV | za 30 apr 2016 - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trekt de komende jaren extra geld uit om de kwaliteit van leven in het verpleeghuis te verbeteren. De wensen van de bewoners staan daarbij centraal. Anderzijds wordt er vanaf 2017 fors bezuinigd op de verpleeghuiszorg. Het gaat dan om jaarlijks 260 miljoen.

Dat betekent dat het kapmes wordt gezet in juist het element dat de bewoners de belangrijkste verbetering van hun kwaliteit van leven vinden: meer personeel. Staatssecretaris Van Rijn geeft in de uitzending een antwoord op de vraag hoe het extraatje en de komende bezuinigingen zich verhouden.

Eerder wilde Van Rijn al een einde maken aan de cowboymarkt in de thuiszorg; gemeenten moet meer letten op kwaliteit en mogen niet langer met de goedkoopste zorgaanbieder in zee gaan. De staatssecretaris verscherpte daarom de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). EenVandaag maakte hier eerder een uitzending over. Daarin uit brancheorganisatie BTN haar kritiek op het plan. Het zou namelijk veel te vrijblijvend en slechts symbolisch zijn.