Gezellig eendjes voeren? Niet nodig!


Brood over? Dat is leuk om aan de eendjes te voeren. Of toch niet? Wist je namelijk dat...



... eenden en andere watervogels zelf voldoende natuurlijk voedsel in het water vinden?

Het is dus niet nodig om ze brood en andere voedselresten te voeren. Ze kunnen er zelfs dood van gaan. Door het voeren, gaan de dieren zelf niet meer op zoek naar voedsel. Hierdoor krijgen ze minder beweging en worden ze lui, dik en ziek. Ook zijn brood en andere voedselresten voor eenden en
watervogels ongezond.



...er vaak zoveel brood in het water wordt gegooid dat er veel blijft liggen?

Hier komen meeuwen en ratten op af, die voor overlast zorgen. Bovendien hebben eenden en andere watervogels behoefte aan natuurlijk voedsel en geen brood.



...het brood ervoor zorgt dat er (giftige) algen in het water komen?

Het brood en de voedselresten zorgen voor te veel voedingsstoffen in het water. In voedselrijk water groeien algen goed. Ook de blauwalg. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Bij aanraking en inname van deze giftige stof krijgen mens en dier last van huidirritatie, duizeligheid en
maag- en darmklachten. Ook zorgen blauwalgen ervoor dat het water troebel wordt en gaat stinken. In troebel water is minder licht beschikbaar, waardoor waterplanten en `goede' algensoorten verdwijnen.



... brood bij het GFT-afval mag?

Wat dan te doen met het brood dat over is? Probeer zo in te kopen of te bakken dat al het brood op gaat. Is er toch regelmatig brood of groenteafval over? Dan is de GFT-container een verantwoorde manier om voedselresten kwijt te raken.