Free Press Unlimited verheugd over extra hulp aan journalisten in nood

dinsdag 3 mei 2016 14:06 Buitenland

Dit is een origineel bericht van Stichting Free Press Unlimited

Free Press Unlimited verwelkomt het initiatief van de Kamerleden Sjoerdsma, Ten Broeke en Servaes voor een fonds voor Nederlandse journalisten in nood. Het is goed om te zien dat er extra geld wordt vrijgemaakt zodat deze journalisten hun werk kunnen blijven doen. Een fonds voor journalisten in nood bestaat echter al: Reporters Respond helpt jaarlijks tientallen journalisten die het slachtoffer zijn van vernielingen en intimidaties.

"We zien een grotere nadruk op de bescherming van alle journalisten, niet alleen Nederlandse, in het parlement als een steun in de rug," aldus Ruth Kronenburg, Directeur Operations van Free Press Unlimited. "Het is belangrijk dat journalisten door kunnen gaan met hun onmisbare werk, dat de informatiestroom op gang blijft. Juist ook in landen waar persvrijheid onder druk staat."

Reporters Respond helpt sinds jaar en dag journalisten in nood. Free Press Unlimited heeft jaarlijks 150.000 euro beschikbaar in het fonds, dit bedrag komt ten goede aan juridische bijstand en materiele hulp. In 2014 werden er op deze manier 66 journalisten geholpen. In enkele gevallen vragen Nederlandse journalisten om hulp, verreweg de meeste hulpvragen komen van lokale journalisten die tijdens hun werk te maken krijgen met intimidaties en geweld.

Free Press Unlimited werkt voor het noodfonds samen met Rory Peck Tust, Frontline Defenders en Committee to Protect Journalists. Specialisten van Media Legal Defence verlenen juridische bijstand.

*

*

*

*