Schoolkantines kunnen nog ietsjes gezonder

Ongeveer 80 procent van de scholen in vo en mbo heeft de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan gezonde voeding. In de kantines worden bijvoorbeeld meer gezonde dan ongezonde producten aangeboden. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM onder 450 scholen dat in opdracht van staatssecretaris Van Rijn van VWS is gedaan. Toch kan het volgens de staatssecretaris nog beter.

"Scholen zijn een cruciale schakel om jongeren mee te nemen in gezond gedrag. De kantines gaan de goede kant op. Dus de wil is er wel, maar het effect zou veel groter zijn als het aanbod in de automaten gezonder wordt. Dat blijft nog steeds achter, terwijl er echt goede alternatieven zijn. Meer snackgroente, minder snoep!" aldus de staatssecretaris.

Uit het onderzoek blijkt dat het aanbod in de fris- en snackautomaten duidelijk ongunstiger is dan in de kantine. Het voedingsaanbod kan verbeteren door gezondere keuzes in het assortiment op te nemen. Naast het voedingsaanbod is het ook belangrijk aandacht te besteden aan voeding tijdens de lessen en het schoolbeleid. Al bij 90 procent van de vo-scholen maakt informatie over gezonde voeding deel uit van het lesprogramma of projecten. Ongeveer de helft van de scholen heeft afspraken over een gezond voedingsaanbod binnen school schriftelijk vastgelegd in beleid. Minder dan 5 procent van de scholen maakt afspraken met eetfaciliteiten buiten de school, zoals een snackbar of supermarkt, over de verkoop van producten aan scholieren.

Programma's als De Gezonde Schoolkantine, de Gezonde School aanpak en het Handvest `Gezonder voedingsaanbod op scholen' dragen bij aan een gezondere voedingsomgeving op scholen.