Conchita Wurst internationale ambassadeur Europride 2016 Amsterdam

maandag 9 mei 2016 12:50 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Stichting Amsterdam Gay Pride

EuroPride start met Roze Zaterdag, route traditionele botenparade gewijzigd, jury bekend

Amsterdam, 9 mei 2016

De winnares van het songfestival in 2014 Conchita Wurst is tot internationale ambassadeur van Europride 2016 benoemd. In het diepste geheim was de Oostenrijkse ster een paar weken geleden in Amsterdam voor een fotoshoot met Philippe Vogelenzang voor de campagne, die deze zomer in het Nederlandse straatbeeld te zien zal zijn. Ook zal zij tijdens het festival op verschillende plekken opduiken om ons van haar stem te laten genieten. Naast Conchita zijn er ook 4 Nederlandse ambassadeurs. Margriet van der Linden, Valentijn de Hingh en Mayday waren al door de organisatie Amsterdam Gay Pride bekend gemaakt.

Al enkele jaren kiest de organisatie een aantal toonaangevende ambassadeurs. "Bijzondere mensen die elk met hun eigen verhaal ons festival en datgene waar we voor staan willen vertegenwoordigen", aldus directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. "Conchita is sinds haar overwinning in 2014 uitgegroeid tot het gezicht van de Internationale Gay Pride Movement en mocht daarom deze speciale editie van ons festival natuurlijk niet ontbreken."

Dit jaar organiseert de Amsterdam Gay Pride de EuroPride. Elk jaar wordt in een Europese stad de EuroPride gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA, het Verbond van Europese (Gay-)Pride Organisatoren, steeds een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren. In totaal zal het festival dit jaar maar liefst 15 dagen gaan duren met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema van de aankomende EuroPride is: 'Join our freedom, feel free to join us!'. Het festival start op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 7 augustus 2016.

Roze Zaterdag

Het eerste weekeinde van EuroPride (23/24 juli) wordt Roze Zaterdag gevierd in combinatie met een Europees 'mensenrechten-concert' op de Dam. Roze Zaterdag wordt al vanaf 1979 in Nederland georganiseerd en wordt sinds 1981 elk jaar in een andere stad gehouden. Roze Zaterdag heeft naast een gezelligheidsaspect, vooral ook een politiek aspect. Roze Zaterdag wordt van oorsprong georganiseerd ter nagedachtenis aan de rellen in 1969 in New York toen de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de strijd voor de rechten voor homo's en lesbiennes.

Aan de programmering van Roze Zaterdag en het concert op de Dam wordt momenteel nog hard gewerkt. Aftrap op 23 juli zal in het Vondelpark zijn. Voor jong en oud is er in het Vondelpark van alles te beleven waaronder een kerkdienst en de hele dag door optredens. Jazzband Gare du Nord, Jennie Lena en Anita Meijer staan onder andere op het programma.

Om 19.00 uur wordt de zogenoemde Pride Walk gehouden. Dit jaar wordt de looptocht van het Vondelpark naar de Dam gehouden. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal er overigens net zoals in het buitenland - een volgorde voor de loopgroepen en praalwagens worden afgegeven. De inschrijving voor loopgroepen en praalwagens is vanaf 9 mei 2016 geopend. Er is plek voor maximaal 10 praalwagens. Opgeven via petervanvught@amsterdamgaypride.org.

Op de Dam zal vervolgens de officiele sluitingsceremonie van Roze Zaterdag plaatsvinden. De burgemeester van Den Bosch - waar Roze Zaterdag in 2017 zal worden gehouden - neemt officieel het stokje over. Daarna start de officiele openingsceremonie van EuroPride 2016. De feestelijke plechtigheden op de Dam zullen tot middernacht doorgaan. Op zondag 24 juli wordt vervolgens op de Dam het mensenrechten-concert gehouden. Dit concert wordt door AVROTROS geregistreerd.

Update botenparade 2016

Op zaterdag 6 augustus wordt de traditionele botenparade gehouden. Tachtig boten zullen weer door de grachten van Amsterdam varen. Dit jaar vaart de botenparade echter niet via Stopera (Blauwbrug) en Oude Schans richting het IJ, maar gaat de stoet via de Nieuwe Herengracht, Scheepvaartmuseum naar het Oosterdok. Directe aanleiding is de komst van de Clipper Stad Amsterdam, die vanwege het feit dat zij diep steekt, alleen kan afmeren bij het Scheepvaartmuseum.

"Voor de Clipper zijn er collega's van Randstad uit Europa uitgenodigd. Het bedrijf wil met deze actie aan al haar vertegenwoordigers laten zien hoe wij in Nederland met diversiteit en inclusiviteit omgaan. Het goede voorbeeld geven", aldus Lucien Spee. "Erg belangrijk. In Nederland hebben we anno 2016 al met een andere vorm van activisme te maken. Voor gelijke rechten gingen we naar Den Haag en vroegen we hulp aan de politiek. Nu gaat het om sociale acceptatie. En daarvoor moeten we zijn waar het ontbreken ervan het meest voelbaar is; ofwel bij bedrijven en de sportbonden.

De wijziging van de route heeft als bijkomend voordeel dat meer mensen langs de kade kunnen staan. "Bovendien komt de stoet dit jaar ook langs het kantoor van COC Nederland. Zij zijn dit jaar jarig en bestaan 70 jaar, dit is tevens een mooi cadeau aan hen." Ook de jury van de botenparade is inmiddels bekend: Andre van Duin, Claudia de Breij, Alex Klaassen, Cornald Maas en Irene Hemelaar zullen dit jaar de 80 boten op allerlei onderdelen gaan beoordelen.

Alle boten die meevaren zijn bij hun inschrijving onderverdeeld in dertien categorieen. De jury, die dit jaar op een ponton zit bij hotel Andaz, beoordeelt de 80 deelnemers op basis van drie hoofdcriteria. Cornald Maas: "Wie verbeeldt het thema van dit jaar het beste? Welke boot heeft de beste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden ons wakker met een maatschappelijk thema? Ofwel: boten die 'hun nek uitsteken' zijn grotere kanshebbers om in de prijzen te vallen."

Meer info over EuroPride: www.pride.amsterdam of volg en like ons op Facebook en Twitter.