Horizon 2020-subsidie voor onderzoek naar darmkanker

Horizon 2020-subsidie voor onderzoek naar darmkanker

9 mei 2016 | PERSBERICHT

Darmkanker vroeg herkennen is belangrijk, maar wat is de beste methode? Bepaalde suikermoleculen op darmkankercellen lijken veelbelovend. Een Europees samenwerkingsverband, opgezet vanuit het LUMC, heeft een Horizon 2020-subsidie van 3,2 miljoen gekregen voor onderzoek daarnaar.

Het Marie-Curie European Training Network GlyCoCan gaat dertien onderzoekers uit acht landen opleiden om uit te zoeken hoe je de diagnose van darmkanker kunt verbeteren door naar suikermoleculen te kijken die zich op kankercellen bevinden. Het Europese Horizon 2020-programma stelt er 3,2 miljoen euro voor beschikbaar, waarvan 8 ton gaat naar het LUMC.

Cruciale rol

Initiatiefnemer is prof. Manfred Wuhrer, hoofd van het Centrum voor Proteomics en Metabolomics in het LUMC. "Suikermoleculen die zijn gebonden aan eiwitten en die op het oppervlak van alle lichaamscellen zitten, spelen een cruciale rol in talloze biologische processen. Als deze suikermoleculen van samenstelling veranderen, kan dat een signaal zijn dat er darmkanker ontstaat."

Bevolkingsonderzoek

Er zijn antistoffen beschikbaar waarmee de onderzoekers uit het bloed bepaalde suikerhoudende eiwitten kunnen isoleren, die vrijwel uitsluitend worden aangemaakt door kankercellen. Vervolgens analyseren ze die suikers. Wuhrer: "Mogelijk vertelt de samenstelling van die suikerketens ons iets over de mate van kwaadaardigheid van de darmtumor. In het Bevolkingsonderzoek Darmkanker wordt een test gebruikt die bloedresten opspoort in de ontlasting. Deze test is helaas niet perfect. Wij denken dat we ook nog op iets anders moeten testen: op in het bloed circulerende suikermoleculen die van kankercellen afkomstig zijn."

Suikermoleculen uit bloed

De onderzoekers willen ook weten of de suikermoleculen geisoleerd uit bloed een goede afspiegeling zijn van de moleculen die ze op de kankercellen vinden. Verder proberen ze in proefdieren te weten te komen hoe de suikermoleculen precies werken. Zorgen de veranderingen die ze zien dat de darmkanker kwaadaardiger wordt? Alle promovendi, van wie er twee werken bij het LUMC, komen regelmatig bijeen om van elkaar te leren en op jaarlijkse bijeenkomsten worden in aanwezigheid van alle begeleiders de individuele deelprojecten besproken. Ook vertegenwoordigers vanuit de industrie zijn erbij. "GlyCoCan wil bijdragen aan de ontwikkeling van betere diagnostiek en aanknopingspunten voor nieuwe geneesmiddelen", aldus Wuhrer. Meer info op de website van GlyCoCan.