Amsterdamlezing: Speculatieve veiligheid in Europa

09 mei 2016 20.00 - 21.30

Lezing

Op Europadag - 9 mei - vertelt Marieke de Goede over het speculatieve veiligheidsbeleid in Europa. Zij gaat in op de vraag wat het betekent het voor het maatschappelijk vertrouwen als sociale relaties in toenemende mate ten dienste worden gesteld van de veiligheidspolitiek.

Na de aanslagen van 9/11 concludeerde een onderzoekscommissie dat de veiligheidsdiensten te weinig verbeelding hadden getoond. Zij konden zich niet voldoende inbeelden wat er mogelijk te gebeuren stond. Sindsdien proberen veiligheidsdiensten en beleidsmakers creatiever om te gaan met de onzekere toekomst: hoe kan men op potentiele dreigingen en gevaren anticiperen, deze verbeelden en voorkomen? Deze lezing gaat in op de verbeelding van de toekomst in veiligheidsbeleid, en de manier waarop dystopische toekomstbeelden de basis worden van huidige beslissingen.

Binnen deze nieuwe vormen van `speculatieve veiligheid' draagt de staat veiligheidsbeslissingen gedeeltelijk over aan private bedrijven. Commerciele data worden in toenemende mate gebruikt in de veiligheidspraktijk: sinds enige tijd sluit Twitter elke dag verdachte accounts, passagiersgegevens worden geanalyseerd, en banken worden geacht verdachte transacties te identificeren en rapporteren. Wat gebeurt er als de overheid veiligheidsbeslissingen uitbesteedt aan bedrijven? Hoe nemen bedrijven deze beslissingen, en welke nieuwe vormen van diffuse publiek-private samenwerking ontstaan hier?

Prof. dr. Marieke de Goede is hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en coordinator van het masterprogramma `European Politics and External Relations.' Ze doet onderzoek naar de Europese veiligheidspolitiek, met een focus op preventieve en anticiperende maatregelen. Begin dit jaar verkreeg zij twee prestigieuze subsidies: een VICI-subsidie en een ERC Consolidator Grant. De Goede is academisch voorzitter van Spui25.

Aanmelden

Gratis toegang, maar aanmelding is noodzakelijk vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Ja, ik meld me aan voor de Amsterdamlezing van Marieke de Goede op 9 mei

Tijd en locatie

20.00 - 21.30 (inloop vanaf 19.30) in de Theaterzaal (7e etage) van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam.

De Amsterdamlezingen

Tijdens de interactieve Amsterdamlezingen van de UvA vertellen hoogleraren over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt. De formule is als volgt: iedere spreker houdt een lezing van maximaal een half uur. Daarna gaat de spreker een uur lang over het onderwerp in gesprek met het publiek. Het thema is dit jaar: `Derde gouden eeuw.' Amsterdam wacht een positieve tijd: een derde gouden eeuw. Maar wat speelt er in de wereld om ons heen? Hoe gaat het verder met Europa?

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

De Wibautleerstoel is in 1991 door de gemeente Amsterdam gevestigd aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer.

De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.

Volledig programma Amsterdamlezingen

Zie het origineel.

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam