Vijf wetenschappers krijgen prestigieuze Heinekenprijzen -- KNAW


10 mei 2016

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan biomedicus Jennifer Doudna (University of California), bioloog Stephen Jackson (University of Cambridge), ecoloog Georgina Mace (University College London), historicus Judith Herrin (King's
College London) en psycholoog Elizabeth Spelke (Harvard University).
De Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, worden op donderdag 29 september 2016 uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

[IMG]Jennifer Doudna, hoogleraar biomedische wetenschappen, University of California, Berkeley (Verenigde Staten), krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor haar baanbrekende onderzoek naar de structuur en de werking van RNA-moleculen en RNA-eiwit-complexen.

[IMG]

Stephen (Steve) Jackson, hoogleraar biologie, University of Cambridge, Cambridge (Verenigd Koninkrijk), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2016 voor zijn fundamentele onderzoek naar DNA-herstel in menselijke cellen en voor de succesvolle toepassing van kennis over dat proces
in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker.

[IMG]Georgina Mace, hoogleraar biodiversiteit en ecosystemen, University College London (Verenigd Koninkrijk), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2016 voor het leggen van een wetenschappelijk basis onder wereldwijd gebruikte lijsten van bedreigde soorten en het
stellen van prioriteiten voor natuurbehoud.

[IMG]Judith Herrin, emeritus hoogleraar klassieke en late oudheid, King's College London (Verenigd Koninkrijk), krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2016 voor haar pionierswerk op het gebied van de oude culturen van de mediterrane wereld en het identificeren van de
cruciale plaats van het Byzantijnse Rijk in de wereldgeschiedenis.

[IMG]Elizabeth Spelke, hoogleraar psychologie, Harvard University, Cambridge (Verenigde Staten), krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor haar pionierswerk op het gebied van de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen.

[IMG]Vorige maand maakte de KNAW al bekend dat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst in 2016 zal worden uitgereikt aan beeldend kunstenaar Yvonne Droege Wendel.

Prijsuitreiking

De Heinekenprijzen 2016 zullen op donderdag 29 september 2016 worden uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Akademie in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Tijdens die zitting worden ook vijf Heineken Young Scientists Awards uitgereikt aan getalenteerde jonge onderzoekers die volgens
de jury als voorbeeld voor andere jonge wetenschappers in hun veld kunnen dienen.

Over de Heinekenprijzen

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaars worden geselecteerd door jury's die door de KNAW zijn samengesteld uit topwetenschappers afkomstig uit binnen- en buitenland.

De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 100.000 euro, waarvan de helft moet worden besteed aan een publicatie of expositie. Daarnaast zijn er vijf Heineken Young Scientists Awards voor jonge wetenschappers van elk 10.000 euro.
Deze winnaars worden binnenkort bekend gemaakt.

De Heinekenprijzen zijn genoemd naar Dr. Henry P. Heineken (1886-1971); Dr. Alfred H. Heineken (1923-2002); en naar Charlene de Carvalho-Heineken (1954), voorzitter van de Dr. H.P. Heineken Foundation en de Stichting Alfred Heineken Fondsen, die de Heinekenprijzen financieren.

Contact

Mediavragen zijn welkom bij Kim van den Wijngaard (KNAW)

020 551 0744 / 06 1272 0479

Zie ook

www.knaw.nl/heinekenprijzen.

Persfoto's

Van de laureaten zijn persfoto's beschikbaar in hoge resolutie. U vindt deze foto's op knaw.nl/persfoto-heinekenprijzen

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van de KNAW en meld u aan voor onze agendaladder of volg ons via Twitter of Facebook.

Deel dit artikel Facebook Twitter LinkedIn