Ontwerp-dijkverbeteringsplan `Angstelkade Baambrugge' vastgesteld


Publicatiedatum : 10 mei 2016

Om samen de vrijheid te vieren hebben Waternet en het waterschap op 5 mei voor de derde keer een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. De lunch was een van de 85 maaltijden die in heel Amsterdam aan inwoners werden aangeboden. De maaltijd vond plaats op een locatie die al lange tijd aan onze taken
is verbonden, namelijk het Pompstation aan de Zeeburgerdijk.

In het Pompstation uit 1913, dat nog steeds dienstdoet als rioolgemaal en waar al enige tijd een restaurant is gevestigd, kwamen donderdag 50 mensen bijeen om te proosten op de vrijheid. De maaltijd werd geopend door gastheer Nico de Jong, algemeen bestuurder van het waterschap.
Waternetmedewerkers Maarten Ouboter, Wilco Koning en Geurt Rombach hielden tussen de gangen van de lunch door ieder een bijzonder verhaal over onze dienstverlening tijdens de oorlog.

Werd de mythe rondom het afbouwen van gemaal Zeeburg door de Duitsers, ontrafeld of niet? Wat maakte de drinkwaterlevering en afvoer van afvalwater tijdens de hongerwinter zo lastig? En welke rol speelde de toenmalig directeur Cornelis Biemond bij het tegenhouden van transport van collega's
naar Duitsland in het kader van de arbeidseinsatz? De antwoorden leest u in de samenvatting van de verhalen bij dit bericht.

Heel bijzonder was dat de kleindochter van voormalig directeur Cornelis Biemond aanwezig was om meer te horen over de geschiedenis van haar opa. Zij en haar moeder waren getipt over de vrijheidsmaaltijd via een aankondiging in Het Parool van 29 april.

~ Een wandeling van het Pompstation naar gemaal Zeeburg, Maarten Ouboter (409 Kb) (pdf)

~ Riolering in de oorlog, Wilco Koning (258 Kb) (pdf)

~ Hoe een voormalig directeur medewerkers behoedde van de Arbeitseinsatz, Geurt Rombach (153 Kb) (pdf)

Verhalen Uit Het Verleden Ontrafeld