Verzekeringsfraude meestal met autoverzekering


12 mei 2016 , Federatie

Veruit het grootste aandeel in verzekeringsfraude betreft verzekeringen voor motorrijtuigen, gevolgd door brandverzekeringen (opstal en inboedel) en aansprakelijkheidsverzekeringen. Zwendel met reisverzekeringen staat op de vierde plaats van de ranglijst van verzekeringen waarmee het vaakst
gefraudeerd wordt.

Dat staat in het onderzoeksrapport 'Fraudeurs gevangen in facts en figures' van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars en dat u onderaan dit bericht kunt downloaden.

Het CBV heeft vele miljoenen claimregistraties gecombineerd met gegevens over ruim 17.500 personen die in het landelijk waarschuwingssysteem van verzekeraars staan. In 2014 spoorden verzekeraars dagelijks gemiddeld 21 fraudeurs op waarmee (ook dagelijks) 270.000 euro werd bespaard. De precieze
omvang van verzekeringsfraude is lastig vast te stellen, maar loopt in de honderden miljoenen euro's. Door verzekeringsfraude is een gemiddeld huishouden jaarlijks vermoedelijk 100 euro meer aan premie kwijt dan nodig.

Van alle fraudeurs die geregistreerd staan, is bijna zeventig procent man, een kwart is vrouw. Mannen zijn bij motorrijtuigenverzekeringen bovengemiddeld vertegenwoordigd; vrouwelijke fraudeurs negeren het moreel kompas vooral bij reisverzekeringen.

Vrouwen gaan vooral rond hun dertigste de fout in; mannelijke fraudeurs gaan ook al vroeg de fout in, maar worden zo'n tien jaar na de vrouwen opgenomen in het waarschuwingssysteem en zijn op hun veertigste 'op hun slechtst'.

Naar inwoneraantal gemeten wonen de meeste fraudeurs in Flevoland (15,1 registraties per 10.000 inwoners), gevolgd door Zuid-Holland (13,7) en Limburg (12,5). In Friesland wonen de minste (8,1), gevolgd door Zeeland en Gelderland.

* Fraudeurs gevangen in facts en figures

876 KB

Download