Samen herdenken op 4 mei(28-04-2016)


Samen herdenken op 4 mei(28-04-2016)

Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

De Nationale Herdenking is niet alleen stilstaan in dankbaarheid aan hen die het hoogste offer brachten, doch houdt ook bezinning in op heden en toekomst. De Herdenkingsbijeenkomst is tevens een appel op ieders individuele verantwoordelijkheid in de huidige maatschappij ten aanzien van
onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid.

Programma Nationale Herdenking

18.00 uur tot zonsondergang

Overheid en particulieren hangen de vlag (zonder wimpel) halfstok.

19.00 uur

verzamelen in de aula van de Algemene Begraafplaats aan het Oosteinde van genodigden en degenen die onmiddellijk na de twee minuten stilte deelnemen aan het leggen van een krans of bloemstuk en zich daarvoor op de aangegeven wijze hebben aangemeld.

19.20 uur

Verzamelen van belangstellenden bij de ingang van de Algemene Begraafplaats aan het Oosteinde voor het houden van een stille omgang langs de graven van de gevallenen.

19.25 uur

Aanvang stille omgang. Tijdens deze tocht zullen geen vlaggen en vaandels worden meegevoerd.

19.45 uur

Luiden van de kerkklokken.

19.59 uur

Taptoesignaal

20.00 uur

Twee minuten absolute stilte gevolgd door het Wilhelmus. Toespraak burgemeester H.J. van Schaik. Voordracht gedicht door Anne Sofie Timmer. Muziekstuk gezongen door het Harderwijks Mannenkoor. Bloemlegging door nabestaanden, autoriteiten, kerkelijke en maatschappelijke organisaties en scholen,
geassisteerd door leden Scouting Ragay Redoz en Verbraak Margriet Groep. Muziekstuk gezongen door het Harderwijks Mannenkoor. Defile langs het herdenkingskruis en bloemlegging. Tijdens de kranslegging en het defile zal muziekvereniging Kunst na Arbeid passende muziek ten gehore brengen.

Zonsondergang

Vlaggen worden gestreken

Openbare evenementen

In verband met het karakter van deze Nationale Herdenking vinden er op de avond van 4 mei geen openbare evenementen plaats. Exploitanten van horeca- en andere vermakelijkheidsgelegenheden worden verzocht muziek en andere activiteiten te staken tussen 19.30 en 20.30 uur. En bij de verdere
invulling van de avondactiviteiten zoveel mogelijk rekening te houden met het bijzondere karakter van deze avond.