Provinciale Staten steunen Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht

Via dit Burgerinitiatief werd aan Provinciale Staten gevraagd om in de later dit jaar door PS vast te stellen Natuurvisie beperkingen te stellen aan de hobbyjacht en gelijkwaardige bescherming te bieden aan bejaagbare en niet-bejaagbare diersoorten.

Op 15 december 2015 stemde de Eerste Kamer in met de nieuwe Wet natuurbescherming. Deze wet, die naar verwachting per 1-1-2017 in werking zal treden, regelt dat diverse bevoegdheden van het Rijk overgeheveld worden naar de provincies. Via het burgerinitiatief werd aan Provinciale Staten gevraagd om in de later dit jaar door PS vast te stellen Natuurvisie beperkingen te stellen aan de hobbyjacht, en alles te doen wat binnen haar bevoegdheden ligt om bejaagbare en niet-bejaagbare soorten gelijkwaardige bescherming te bieden.

Provinciale Staten besloten vandaag conform het verzoek in het Burgerinitiatief alles te doen wat binnen haar bevoegdheden ligt om de jacht op de vrij bejaagbare diersoorten stop te zetten en bejaagbare en niet-bejaagbare soorten gelijkwaardige bescherming te beiden. Daarnaast namen Provinciale Staten het besluit om binnen haar jurisdictie geen vrijstelling of vergunning te geven voor het zonder noodzaak bejagen van houtduiven, hazen, konijnen, fazanten en wilde eenden en dit beleid later vast te leggen in de nog vast te stellen Natuurvisie.

Met dit besluit steunden Provinciale Staten voor het eerst een burgerinitiatief in Limburg. In 2008 behandelden Provinciale Staten 3 burgerinitiatieven. Een 1e initiatief gericht op ENCI werd niet in stemming gebracht, een 2e initiatief inzake ENCI werd verworpen evenals een burgerinitiatief met betrekking tot megastallen. Een burgerinitiatief geeft burgers onder bepaalde voorwaarden het recht om onderwerpen op de agenda van Provinciale Staten te plaatsen.

De motie Plusquin `Burgerinitiatief Stop de Hobbyjacht' werd aangenomen waarmee GS gevraagd wordt een voorstel te doen voor een Verordening Faunabeheer op grond van de nieuwe wet en daarin tegemoet te komen aan het beginsel van gelijkwaardige bescherming van bejaagbare en niet-bejaagbare soorten.