Code of Practice over euthanasie positief beoordeeld door artsen

vrijdag 13 mei 2016 17:32 Binnenland

Dit is een origineel bericht van NVVE

De Code of Practice van Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE's) wordt positief beoordeeld door artsen die vragen hebben over de euthanasiewet. Meer artsen zouden de Code moeten kennen. Deze resultaten presenteerde onderzoeker Anne Ruth Mackor van de RTE's vandaag tijdens de driedaagse internationale wereldconferentie Euthanasia2016 in Amsterdam.

De RTE's publiceerden vorig jaar de Code of Practice, gebaseerd op oordelen die sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 zijn gegeven. Het geeft een overzicht van de aspecten die de commissies relevant achten bij de uitoefening van hun wettelijke taak: het toetsen van meldingen van levensbeeindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. Vooral bij de beoordeling van complexe euthanasievragen waarbij de wilsbekwaamheid in twijfel wordt getrokken, zoals bij dementie, is de Code een praktische handreiking.

De RTE deed zelf onderzoek naar het gebruik van de Code. De respons van artsen was groot (70%) en artsen waren in veel gevallen bereid tot persoonlijke interviews. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, is duidelijk dat een grote groep artsen nog niet weet van de Code. Onder uitvoerend artsen is de bekendheid 20%. Onder SCEN-artsen is dit bijna 90%. De artsen die de Code wel kennen beoordeelden hem positief en bijna iedereen geeft aan de Code te zullen aanraden bij collega's. De onderzoekers zullen na de uitwerking van de persoonlijke interviews hun resultaten bekendmaken. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn.

*

*

*

*