Bambooder wint Circulair Challenge


Publicatiedatum:
dinsdag 17-05-2016
"Stel je voor: straks groeit je auto gewoon langs de weg!" Marc Bokeloh en Almer van der Stoel van Bambooder zien veel toepassingen voor hun product. Vrijdag 13 mei wonnen zij de Circulair Challenge, een traject voor startende ondernemers binnen de circulaire economie. "We zijn enorm blij. De
ontwikkeling van ons product komt hierdoor in een stroomversnelling."
Bambooder maakt twee type vezels van bamboe die groeit op grond naast de snelweg bij Badhoevedorp. De korte vezels worden al gebruikt in verf, bioplastics en verpakkingsmateriaal. Het product concurreert met materialen als metaal, aluminium en glasvezel. Het is net zo sterk en licht en
daarnaast een stuk duurzamer. Positieve bijkomstigheden van bamboe is dat het geluid absorbeert, ganzen weert die rond Schiphol voor overlast zorgen en ook CO2 opvangt. Bokeloh:


"Toen we vijf maanden geleden aan de Challenge begonnen lag de focus op het verfijnen van het prototype. Onze mentor stimuleerde ons tegelijkertijd aan de slag te gaan met de verkoop van het product. Dat heeft enorm geholpen. Ontwikkeling en toepassing gaan nu hand in hand."

Bambooder wint Circulair Challenge

Op de foto Anna Chojnacka, Almer van der Stoel, Marc Bokeloh, Manon Klein. Foto Jur Engelchor.

Circulaire economie
De Circulair Challenge bood negen startende ondernemers met duurzame ideeen en producten de kans hun ambities waar te maken. Ze ontvingen een startbedrag om hun product zo goed te maken dat het daadwerkelijk kan worden gebruikt in de Circulair Valley, een gebied aan de Rijnlanderweg vlakbij
Schiphol dat helemaal in het teken staat van de circulaire economie waarin materialen niet langer worden weggegooid, maar hergebruikt. De Challenge is uitgeschreven door Enginn, een broedplaats voor duurzame beginnende bedrijven en opgericht door onder meer de gemeente Haarlemmermeer en Delta
Development Group (DDG).

`Je koopt het zitten'

"Jullie hebben durven dromen, lef getoond, maar ook kansen gezien en gepakt",

sprak wethouder John Nederstigt (Duurzaamheid) alle deelnemers toe bij de opening van de dag.


"Waarde geven aan afval en ontwikkelen van nieuwe grondstoffen is waar jullie ideeen en producten aan bijdragen. Dat is hoognodig, want het roer moet om!"

Dennis Teeuw (design studio Planq) vindt dat deelname aan de Challenge hen heeft geholpen meer te denken vanuit problemen en niet vanuit een ontwerp. Planq vermengt biobased plastic met materialen als bijvoorbeeld oude KLM-uniformen wat resulteert in strak vormgegeven stoelen.


"Het circulaire gedachtegoed houdt in dat je niet langer een stoel, maar het zitten koopt."

Juist door samenwerking aan te gaan andere bedrijven kan een grotere impact worden bereikt, heeft Teeuw geleerd. Daniel Veneman (Woonpioniers) vat de Challenge samen als "een grote snelkookpan" die elke deelnemers een flinke stap verder heeft gebracht.

Hoger niveau
De jury prees alle start ups voor hun enthousiasme en gedrevenheid. Owen Zachariasse (DDG):


"Iedereen is naar een hoger niveau geklommen. Ik geniet als ik zie hoe goed elke ondernemer zich heeft ontwikkeld."

Bambooder is volgens collega-deelnemers een terechte winnaar. Pieter van der Werf (Hubbel):

"Hun product heeft een grote kans succesvol te zijn als het wordt opgeschaald. Het kan worden toegepast in de luchtvaart, bouw en auto-industrie, waarmee hun scope qua mogelijkheden enorm is."