Gedeputeerde Janssen op werkbezoek bij waterleidingbedrijven


Gedeputeerde Janssen bracht op 13 mei 2016 een werkbezoek aan de waterleidingbedrijven van Zuid-Holland. Dit werkbezoek vond plaats tijdens het jaarlijkse bestuurlijke overleg tussen de provincie en de Zuid-Hollandse waterleidingbedrijven Dunea, Oasen en Evides.

De drinkwaterbedrijven hechten sterk aan dit overleg en de steun van de provincie bij de bescherming van de drinkwaterbelangen.

Kennismaken

Het bezoek stond - gezien de bestuurlijke wisselingen bij zowel de provincie als bij de drinkwaterdrijven - vooral in het teken van kennismaking. Ook was er een rondleiding door een zuiveringsstation en vond een gesprek over een aantal actuele onderwerpen plaats.

Tijdens de kennismaking gaf gedeputeerde Janssen een korte toelichting op zijn portefeuille. De directeuren van de drinkwaterbedrijven gaven elk op hun beurt een korte presentatie over hun bedrijf. De bijeenkomst werd, zoals gewoonlijk, op locatie gehouden. Dit keer op het zuiveringsstation `
De Hooge Boom ` te Kamerik. Hoewel het zuiveringsstation in de provincie Utrecht staat, is het drinkwater bestemd voor het voorzieningsgebied Nieuwkoop in Zuid-Holland. Na een korte toelichting door de directeur van Oasen volgde een rondleiding door het zuiveringsstation met vooral aandacht
voor de wijze van zuiveren door membraanfiltratie.

Drinkwaterbelang

Tot slot is gesproken over een aantal onderwerpen die het drinkwaterbelang aangaat. Zo kwam onder andere het convenant infiltratiebesluit bodembescherming aan de orde dat in 1998 met de provincie is afgesloten en nu in 2016 afloopt. Zuid-Holland is voor 80% afhankelijk van oppervlaktewater.
Dus ook de problematiek van verontreinigingen in het oppervlaktewater die een bedreiging vormen voor de drinkwatervoorzienig en de verzilting die van invloed is op een aantal (oever)grondwaterwinningen werd besproken. Een gezamenlijke conclusie van het bezoek was dat dit open en constructieve
gesprek duidelijk heeft gemaakt dat de drinkwaterbedrijven en de provincie elkaar nodig hebben in de bescherming van het drinkwater.