22 mei opening Rabo Kunst op de Dommel en Start 'Groetjes de Dommel'


17 mei 2016 Van 22 mei t/m 5 juni leggen diverse kunstwerken de verbinding tussen energie, techniek en muziek en laten zij de muziek van de Dommel horen. De route Rabo Kunst op de Dommel bevindt zich in en om rivier de Dommel, van de High Tech Campus naar de TU/e Campus. Deze route van
installaties die bewegen, geluid maken, knarsen en musiceren hebben als doel u te fascineren en dichterbij te laten komen. Kom naar de opening van Robo Kunst op de Dommel en 'Groetjes de Dommel'. Luister mee naar de positieve energie van de Dommel!
Rabo Kunst op de Dommel - Water Creatures - Rogier de Nijs.jpg

Op 22 mei wordt de route spectaculair geopend tussen 13.00 en 17.30 uur. Alle werken zijn te bezoeken en op drie locaties zijn live optredens bij de werken:

* Optreden met kunstwerk Sonato Jheronimo.
Architect, kunstenaar, componist en zanger Rob van Dam brengt zijn kunstwerk tot leven in dit eerste optreden op de route. 22 mei tussen 13.30 en 16.00 diverse optredens.

* Optreden Lisa Jacobs en de String Soloists.
Meestervioliste Lisa Jacobs laat zich inspireren door de Bio-Art, de Dommel en de kunst met een optreden in het Karel 1 Museumcafe van het Van Abbemuseum, begeleid door haar strijkorkest de String Soloists. 22 mei tussen 14.30 en 17.00 uur.

* Optreden Watercreatures.
De Dommel zwengelt een grote installatie aan gemaakt van plastic drijfafval. Percussionist Rogier De Nijs laat met zijn 5 Water Creatures zien dat er hoogwaardige producten van dit 'afval' zijn te maken en tovert Steve Reich achtige klanken uit de Dommel. 22 mei tussen 15.00 en 17.30 uur.

De kunstenaars zijn allemaal aanwezig voor toelichtingen op de werken en alle cafe's en route zijn geopend (op de High Tech Campus, bij het Van Abbemuseum en op de TU/e Campus). De totale route is ongeveer 5 kilometer lang en is zowel af te leggen te voet of per fiets.

Begeleide fietsroute

Doe mee aan de begeleide fietsroute tijdens de opening van de route op 22 mei! Fiets de route met een professionele gids van de Brandstore Eindhoven, met aaneengesloten optredens en toelichtingen van de kunstenaars in groepen.

* Duur: 2,5 uur (ongeveer)
* Vanaf 13.00 uur start er ieder half uur een tocht
* Prijs: EUR9,50 per persoon
* Start: Grand Cafe The Colour Kitchen, High Tech Campus
* Enkel toegankelijk na vooraf aanschaffen van kaarten via de Eindhoven Brand Store

Neem uw eigen fiets mee voor dit programma!



Programma:

* Introductie Rabo Kunst op de Dommel op de High Tech Campus.
In Grand Cafe The Colour Kitchen licht de gids het programma toe en er wordt gestart met het interactief werk 'Anaki'. Doe mee aan een sociaal experiment door samen de verschillende met smartphone bestuurbare bootjes van Pim de Bilde tot een gesamtskunstwerk te laten klinken.

* Start fietstocht.
Bezoek aan Surface Waves - Surface Sounds van Edwin van der Heide en maak met watergolven muziek. De Dommel stroomt door Nederland en Belgie, inspiratiebron voor het iets verder stroomafwaarts gelegen werk van Aart Strootman genaamd 'Overloop'. De oevers en landen worden met zijn muzikale
werk verbonden.

* Optreden met kunstwerk Sonato Jheronimo.
Architect, kunstenaar, componist en zanger Rob van Dam brengt zijn kunstwerk tot leven in dit eerste optreden op de route.

* Vervolg fietstocht.
Met de Infinite Loop van de Eindhovense Marleen Hartjes wordt de Dommel als een eindeloos spelende langspeelplaat uitgelezen. Er wordt afgestapt bij het Van Abbe, want de route loopt dwars door het Museum. Bio-electricity van Rasa Smite en Raitis Smits uit Letland meet de activiteit van de
bacterien in de Dommelmodder, en zet deze direct om in beeld en geluid.

* Optreden Lisa Jacobs en de String Soloists.
Meestervioliste Lisa Jacobs laat zich inspireren door de Bio-Art, de Dommel en de kunst met een optreden in het Van Abbemuseum, begeleid door haar strijkorkest de String Soloists.

* Vervolg fietstocht.
Verwaterd Geluid van Basecamp Games speelt met de realiteit en maakt van de Dommel een verwaterde symfonie... Het Muziekbos van Jonas Vorwerk is als een groot symfonieorkest dat het publiek kan bespelen door er doorheen te lopen.

* Optreden Water Creatures
Met afval plastic dat is `aangespoeld' maken de Water Creatures van muziek-maker (of drummer) Rogier De Nijs muziek. Het `afval' is ge-upcycled naar hoogwaardige muziek instrumenten en met het water uit de Dommel zorgen zij voor een afwisselende muziek performance.

* Einde bij Grand Cafe de Zwarte Doos.
Na ongeveer tweeenhalf uur fietsen en optredens is dit het eindpunt van de route. Over Rabo Kunst op de Dommel 22 mei tot en met 5 juni. Dagelijks toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur

Organisatie

Rabo Kunst op de Dommel wordt georganiseerd door festival Muziek op de Dommel (4 en 5 juni 2016, Eindhoven), in samenwerking met de Bosch Parade (16, 18, en 19 juni, 's-Hertogenbosch) en de Brandstore Eindhoven. Mede organisatoren zijn het Van Abbemuseum, Baltan Laboratories, MAD Emergent Art
Center. De Route wordt ondersteund door hoofdsponsor Rabobank Eindhoven-Veldhoven, de High Tech Campus, the Art of Impact, Cooeperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel en Waterschap De Dommel.
De route is onderdeel van Groetjes de Dommel.