Feestelijke start IC Rijnmond op dinsdag 17 mei 2016

2 mei 2016

De intensivisten van alle Intensive Care afdelingen in de regio Rijnmond slaan de handen ineen in het samenwerkingsverband `IC Rijnmond'. Deze samenwerking levert een belangrijke bijdrage aan kwalitatief hoogwaardige en beschikbare IC-zorg in de regio. Met de start van het nieuwe regionale netwerk kijken de betrokken Intensive Care afdelingen over de muren van hun ziekenhuizen heen. Ze geven zo gezamenlijk invulling aan hun gedeelde verantwoordelijkheid voor optimale zorg voor vitaal bedreigde patienten. Zij werken ook concrete onderwerpen uit bijvoorbeeld door onderlinge protocollen te vergelijken en door de beschikbaarheid van IC-zorg bij capaciteitsproblemen te borgen. Het Havenziekenhuis is er trots op om gastheer te zijn bij de feestelijk start van de samenwerking op dinsdag 17 mei.

Op dinsdag 17 mei is er een startbijeenkomst voor intensivisten, IC-verpleegkundigen, IC-artsen en de betrokken stafleden en managers. Op de bovenste etage van het Havenziekenhuis ontvangt het Havenziekenhuis de deelnemers uit het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Beatrix ziekenhuis, het Erasmus MC, het Havenziekenhuis, het Ikazia ziekenhuis, het Maasstad ziekenhuis, het St Franciscus Gasthuis & Vlietland, het van Weel Bethesda ziekenhuis en het IJsselland ziekenhuis. IC Rijnmond gaat daarmee van start met een fantastisch uitzicht op de Maas en de Rotterdamse skyline. Meer informatie vindt u op de website van IC Rijnmond.

Vitaal bedreigde patient eerder herkend

Een vitaal bedreigde patient heeft acuut passende zorg nodig om vermijdbare schade te voorkomen. Het Havenziekenhuis hanteert al langer de Early Warning Score (EWS) en een Spoed Interventie Team (SIT) om de vitaal bedreigde patient zo snel en vroeg mogelijk de benodigde zorg te bieden. Een verdere verbetering is nu gerealiseerd.

Literatuur geeft aan dat meer dan 70% van de acute IC-opnames in de uren voorafgaand een of meer symptomen vertonen. De `Early Warning Score' (EWS) is een screeningsinstrument dat vitaal bedreigde patienten aan de hand van hun afwijkende vitale parameters punten toekent.

In de meeste ziekenhuizen berekent de verpleegkundige de EWS aan de hand van een zakkaartje. Per controle zoekt hij of zij op hoeveel punten voor de patient op de diverse criteria van toepassing zijn. In het Havenziekenhuis wordt de score geregistreerd in het Elektronisch Verpleegkundig Dossier (EVD). Wanneer de EWS de drempelwaarde overschrijdt wordt op basis van een algoritme de hoofdbehandelaar of het Spoed Interventieteam (SIT) ingeschakeld. Binnen 10 minuten volgt een spoedbeoordeling.

Het SIT bestaat uit een IC-verpleegkundige en een IC-arts onder supervisie van een intensivist. Dit team vormt zich in korte tijd een beeld van de toestand van de patient en biedt waar nodig behandeladviezen of vervroegde IC-opname. De vitaal bedreigde patient wordt zo via de Early Warning Score en het Spoed Interventie Team eerder herkend en geholpen.