Digitalisering zorgt voor grote efficiencyslag en kostenbesparing in de bouw

Ineke Dezentje Hamming, voorzitter FME, Titia Siertsema, voorzitter UNETO-VNI, Martin Kreijenbroek, directeur 2BA, en Rien Wabeke, directeur Ketenstandaard Bouw en Installatie ondertekenden tijdens de bijeenkomst `Digitalisering in bouw: Fabrikanten aan zet' een overeenkomst om samenwerking en digitalisering in de bouwketen gezamenlijk vorm te geven. Door een nauwe samenwerking tussen alle schakels in het bouwproces en de verdere digitalisering hiervan, worden een grote efficiencyslag en kostenbesparing gerealiseerd. Een belangrijke basis hiervoor is de Uniforme Objecten Bibliotheek die door toeleveranciers en fabrikanten in de bouw gevuld zal worden met productdata die daarna door alle schakels gebruikt kunnen worden.

congresFabrikanten die actief zijn in de gebouwde omgeving kunnen binnenkort gebruikmaken van een uniform informatiemodel, om zo probleemloos data uit te wisselen in elke fase van het bouw- en BIM-proces. Op de door FME en Fedet organiseerde bijeenkomst waren ruim 100 fabrikanten en toeleveranciers aanwezig. Zij werden geinformeerd over de kansen die de te bouwen Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) hen biedt en over de stappen die zij nu kunnen nemen om optimaal te profiteren van deze digitaliseringsslag. Ineke Dezentje Hamming: 'Voor een sterke Nederlandse industrie nu en in de toekomst moeten bedrijven haast maken om kansen die Smart Industry biedt te verzilveren. Een goed voorbeeld hiervan is de Uniforme Objecten Bibliotheek die een belangrijke bijdrage aan de digitalisering van de installatiesector zal leveren.' Titia Siertsema vult aan: 'Het project UOB is een goede uitwerking van slimme samenwerking tussen partijen uit de technologische industrie en installatiebranche met als doel elkaar te versterken.'

BEKIJK OOK HET FOTOVERSLAG VAN DE BIJEENKOMST DIGITALISERING IN DE BOUW

De bouw digitaliseert en industrialiseert

Processen in de bouw worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Dat betekent grote efficiencyslagen in de bouw zelf, zoals een afname van de faalkosten. Ook productie efficiency bij fabrikanten neem toe, doordat de digitale (ge)bouwontwerpen direct toegepast kunnen worden in het productieproces in de fabriek. Hierdoor neemt de industrialisatie van de bouw significant toe, met als gevolg lagere bouwkosten.

Uniforme Objecten Bibliotheek

Dankzij de Uniforme Objecten Bibliotheek zijn fabrikanten straks bij BIM-aanbestedingen niet meer afhankelijk van een softwareleverancier. Zij kunnen voortaan een keer hun productgegevens op eenzelfde standaard wijze in een systeem invoeren en deze data kunnen door alle relevante partijen gebruikt en toegepast worden.