Groen licht voor Open Access

Nieuwsbericht | 17-05-2016 | 12:08

Op 17 en 18 mei komen deskundigen, geldschieters, onderzoeksinstellingen en beleidsmakers uit heel Europa bij elkaar op de conferentie `Green Light for Open Access'. Zij bestreken de stand van zaken over de ontwikkeling, financiering, uitvoering en monitoring van open access-beleid.

Onderzoek met een elektronenmicroscoop

Tijdens het EU-voorzitterschap maakt Nederland zich sterk voor een Europese aanpak van open wetenschap. Daaronder vallen open toegang tot wetenschappelijke publicaties, open access, en optimaal hergebruik van onderzoeksgegevens.

In deze video wordt Open Access uitgelegd:

Download deze video

Zie het origineel.

Uitgeschreven tekst

VOICE-OVER: Een van de zaken waar Nederland zich tijdens het Europees voorzitterschap voor inzet, is open access. Door open access kunnen burgers en bedrijven waardevolle informatie delen en gebruiken. Hoe belangrijk is dat en wat is het nou eigenlijk precies, open access?

VROUW: Open access? Geen idee.

MAN: Nee, geen flauw idee. Weet ik niet. Dat iedereen toegang krijgt tot een bepaald... iets. Open access? Euhm... Open... weet ik niet.

VOICE-OVER: Open access, wat is het nu exact? We vragen het aan Gerard Meijer, fervent voorstander van open access.

GERARD MEIJER: Open access is het toegankelijk maken van kennis verkregen door wetenschappelijk onderzoek voor iedereen zonder extra kosten. Het belang daarvan is dat deze kennis direct beschikbaar is voor burgers en bedrijven en dat dat daardoor zal leiden tot snellere innovaties.

Ik kan legio voorbeelden noemen. Zo hebben onderzoekers van onze universiteit een nieuwe klasse van bacterien ontdekt die zeer efficient ingezet kunnen worden voor de zuivering van afvalwater. En door dit soort informatie sneller beschikbaar te stellen kunnen bedrijven sneller nieuwe waterzuiveringsinstallaties ontwikkelen die duurzamer zijn, die efficienter zijn, die energiezuiniger zijn.

VOICE-OVER: Hoe meer partijen inzetten op open access hoe groter het succes. Daarom zijn de Europese onderzoeksministers op diverse locaties in Amsterdam bijeen om kennis te nemen van en te praten over dit onderwerp.

STAATSSECRETARIS DEKKER: De vraag die we vandaag op de tafel hebben liggen is: hoe maken we Europa sterker, en vooral innovatiever? Heel nadrukkelijk op de agenda staat open access. Hoe zorgen we ervoor dat de kennis die we opdoen op universiteiten veel meer en veel breder wordt gedeeld?

VOICE-OVER: Speciale gastspreker is Bill Gates een groot voorstander van open access. Op het academisch niveau is het publiceren van informatie heel waardevol.

DEKKER: We hebben in Europa het allergrootste onderzoeksprogramma van de wereld. Daar gaat 70 miljard in om. Als we daar goede afspraken over maken, hoe de kennis die daar wordt opgedaan breder wordt gedeeld, ja, dan maken we echt verschil. Open access kan zorgen voor meer innovatie en meer innovatie zorgt voor meer economische groei en meer banen.

Maar ook in het klein heeft het grote voordelen.Denk aan de leraar, die eindelijk toegang krijgt tot de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van didactiek. Iedereen profiteert van open access.

VOICE-OVER: Open access betekent een enorme impuls voor de innovatieve kracht van de Europese Unie. In het komend halfjaar dat Nederland voorzitter is blijft het dan ook een belangrijk thema op de agenda.

PASTEUR4OA organiseert de conferentie, in partnerschap met het EU-voorzitterschap. PASTEUR4OA is een project ter ondersteuning van de aanbevelingen van de Europese Commissie voor de ontwikkeling en uitvoering van open access in heel Europa.

Zie ook

* Green Light for Open Access: Aligning Europe's OA Policies