Zieke slachtoffers gifverf klagen Defensie aan

TV | di 17 mei 2016

Redactie Channah Durlacher Verslag Ferry Stoop

Slachtoffers van de giftige chroom-6-verf zijn het wachten beu en slepen Defensie voor de rechter. Het gaat om doodzieke oud-medewerkers van Defensie die gewerkt hebben op de POMS sites aan de grens met Duitsland. Op deze NAVO sites moesten zij Amerikaans legermaterieel zoals tanks en andere voertuigen schoonmaken en voorzien van een nieuwe laag kankerverwekkende chroom-houdende verf.

De oud-Defensiemedewerkers kunnen niet nog twee jaar wachten op de uitslag van het RIVM onderzoek naar het gifverfschandaal. Sommigen zijn zo ziek dat ze de uitslag van het onderzoek niet halen.

Zij bundelen nu hun krachten en hebben een stichting gevormd om te procederen tegen Defensie. Zo denken ze eventuele schadeclaims veel sneller te kunnen indienen en toegewezen te krijgen. EenVandaag bracht het gifverfschandaal in juli 2014 als eerste op tv. Toen bleek dat de oud-Defensiemedewerkers jarenlang onbeschermd met de kankerverwekkende CARC-verf hadden gewerkt. Onderzoeken van stofmonsters uit de jaren '90 wezen uit dat de chroom-6-waarden van die verf veel te hoog waren op de werkplek. Het personeel werkte onbeschermd met de giftige verf.

Slachtoffers chroom-6-verf wachten niet meer op RIVM en gaan procederen tegen Defensie. ''Vertraging is schandalig''https://t.co/5izwm2nsqC

-- EenVandaag (@eenvandaag) 17 mei 2016

Gecompliceerd onderzoek

Het ministerie van Defensie heeft RIVM de opdracht gegeven tot het doen van een onderzoek naar het gifverfschandaal maar het onderzoek is gecompliceerd en veelomvattend. Inmiddels overlijden de oud-medewerkers en worden er steeds meer ziek. Zij kunnen en willen niet nog twee jaar wachten op het RIVM-onderzoek en stappen naar de rechter zonder te wachten op de uitslag van het RIVM-onderzoek.

In EenVandaag vanavond een gesprek met de ex-Defensiemedewerkers. Op alle afdelingen werd gewerkt met CARC verf en andere giftige stoffen. Wiel Hager werkte op de preservationafdeling van de NAVO-site in Brunssum. Hij moest de tanks van nieuwe verflagen voorzien en werd sinds jarenlang blootgesteld aan de chroom-houdende verf. Hij is ernstig ziek, heeft drie soorten kanker maar is strijdbaar. Met zijn oud-collega's Giel Blom en Henk Coort en hun advocaat Rob Bedaux nemen zij het voortouw en geven de noodzaak aan van een snelle afhandeling van de zaak voordat het te laat is. Hun stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS z.n. is bedoeld om geld in te zamelen om de rechtszaak te kunnen voeren. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zal opnieuw vragen stellen aan Minister Hennis Plasschaert met de vraag de afwikkeling van de chroom-6 zaak te bespoedigen.

In de studio komt projectleider van het RIVM chroom-6-onderzoek Ronald van der Graaf aan het woord. Wat vindt hij ervan dat deze ex-defensie medewerkers het RIVM onderzoek niet afwachten?

Op Facebook kunnen gedupeerden van de gifstoffen met elkaar in contact komen.