Bijdrage Provincie voor belevingscentrum Gulpener

Gulpener Bierbrouwerij krijgt van de Provincie Limburg een subsidie van EUR 90.000,- voor de bouw van een ontvangst- en belevingscentrum, dat in totaal bijna een miljoen euro kost. Dit heeft het college van Gedeputeerde Staten vandaag besloten.

Gedeputeerde Eric Geurts vindt het project belangrijk voor de toeristische en economische ontwikkeling van Gulpen-Wittem en de regio. "Het centrum wordt een belangrijke aanvulling op de toeristische slechtweervoorziening voor het Mergelland," zegt Geurts. Bovendien wordt door dit project de monumentale gevel van de brouwerij aan de Rijksweg in Gulpen gerestaureerd. De oude poort in de gevel wordt in zijn originele staat teruggebracht en geeft toegang tot het ontvangst- en belevingscentrum.

Het belevingscentrum krijgt een aantal functies. Zo komt er een kenniscentrum waar cursussen op het gebied van bier en bierbrouwen worden gegeven aan zowel professionals als aan consumenten. Gulpener wil hiermee zijn landelijke bekendheid vergroten. Het centrum krijgt ook de functie van dorpsbrouwerij. Iedereen kan hier straks zijn eigen bier komen brouwen. Verder wordt dit centrum een zogeheten Biergarten waar ook diverse streekproducten geproefd kunnen worden.

Tenslotte voorziet het plan in de sloop van twee woningen aan de Rosstraat in Gulpen. Een bijdrage hiervoor van de provincie is volgens gedeputeerde Geurts gerechtvaardigd aangezien het een groter maatschappelijk doel dient, zoals de aanpak van woningleegstand in Zuid-Limburg.

Het plan past volgens gedeputeerde Geurts ook prima in de plannen voor de opwaardering van het centrum van Gulpen. Daarin is onder meer voorzien in de sloop van het gebouw Timpaan en postkantoor en de herinrichting van nieuwe pleinruimte; het omvormen van de oevers van de Gulp met trappartijen en groene oevers en zelfs het weer zichtbaar maken (ontkluizing) van de Gulp in het centrum; de opwaardering van het parkeerplein en evenemententerrein; de omvorming van de Toeristenkerk tot een nieuwe gemeenschapsvoorziening en tenslotte de Sophianum locatie in Nijswiller onderbrengen in een unilocatie in Gulpen.