Onderzoek: 'Telefoongebruik moet fatsoenlijker'

Radio en TV | di 17 mei 2016

Redactie Eva van Mossevelde

Redactie Anne Schepers

Negen op de tien mensen (90%) vinden het tijd voor telefoonetiquette. Dat blijkt uit onderzoek onder 30.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Opvallend: onder jongeren ligt dit cijfer bijna even hoog. Van de 1300 ondervraagden in het 1V Jongerenpanel heeft 84 procent behoefte aan fatsoenlijker telefoongebruik in sociale situaties.

Tweederde van de jongeren (66%) ergert zich wanneer anderen op hun mobiel kijken tijdens een gesprek of het eten. Toch doet 61 procent dit zelf ook wel eens als ze met iemand zitten te kletsen.

Druk om te reageren

De druk om snel te reageren op berichtjes ligt dan ook vrij hoog: 23 procent van de jongeren vindt het wel zo beleefd om direct op een appje of smsje te antwoorden. Nog eens 24 procent vindt dat je dit zeker binnen een uur hoort te doen.

De ondervraagden in het Opiniepanel voelen deze druk minder: 7 procent van de volwassenen vindt het fatsoenlijk om direct te reageren en 13 procent stuurt het liefst binnen een uur een berichtje terug.

Vanmiddag worden de uitslagen van dit onderzoek door Gijs Rademaker gepresenteerd in de uitzending van EenVandaag Radio (Radio 1, 14:00). Ook is dan Ineke Strouken directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed te gast. De tv-uitzending van EenVandaag (NPO1, 18:15) wijdt een reportage aan het onderzoek. Blogster Nina Verberne probeerde het goede voorbeeld te geven en borg haar mobieltje een maand lang op. Ook zijn er restaurants en cafe's die hun wifi uitzetten om klanten te ontmoedigen. We vragen etiquettecoach Anouk van Eekelen wat we nog meer kunnen doen en hoe ver we daarmee moeten gaan.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek bestaat uit twee delen: een online onderzoek onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel en een online onderzoek onder de leden van het 1V Jongerenpanel. Aan het onderzoek deden 30.174 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 1275 jongeren uit het 1V Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 1 tot 29 maart 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Het 1V Jongerenpanel bestaat uit 5000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, onderwijsniveau en spreiding over het land.

De software die bij de onderzoeken gebruikt wordt, is van Vision Critical.