Internationale Dag Tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie

Nieuwsbericht | 17-05-2016 | 14:15

Op 17 mei is de Internationale Dag Tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). Op deze dag vieren we dat het 26 jaar geleden is dat homoseksualiteit door de Wereld Gezondheidsorganisatie geschrapt werd uit de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek. IDAHOT markeert in veel landen tevens de start van het "Pride-seizoen".

Nederland zet zich in voor de gelijke behandeling van mensen, ongeacht hun seksuele geaardheid of identiteit. Het is een van de prioriteiten van het Nederlands mensenrechtenbeleid. We zien daarbij ook een voortrekkersrol van de EU, zowel binnen als buiten de Europese grenzen. Als roterend voorzitterschap van de Raad van de EU, zetten wij ons daar actief voor in.

Het Nederlandse EU voorzitterschap heeft op 17 mei in Brussel ook op een meer symbolische wijze aandacht gevraagd voor IDAHOT en gelijke rechten voor LGBTI (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekseconditie).

Zo wapperde vandaag de Regenboogvlag bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging en de ambassade in Brussel. Ook toonde het video-kunstwerk, dat ter gelegenheid van het voorzitterschap in het Raadsgebouw in Brussel staat, de bekende regenboogkleuren. Verder werd aan het begin van werkgroepen en vergaderingen in Brussel, een korte verklaring van het Nederlands voorzitterschap voorgelezen en werden duurzame tasjes in regenboogkleuren uitgedeeld. Ten slotte werden er twee bijeenkomsten georganiseerd. De Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging hield een rondetafelgesprek over religie en LGBTI, met afgevaardigden van religieuze organisaties, NGO's en EU-instellingen. De Nederlandse ambassade in Belgie organiseerde een film- en debatavond in het Vlaams-Nederlands Huis DeBuren onder de titel 'Proud to Be Me'.