Eschers Metamorphose geschat op 50.000 euro

dinsdag 17 mei 2016 15:09 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Venduehuis

De bijna 4 meter brede kleurenhoutsnede Metamorphose II van graficus M.C. Escher wordt door Chris Vellinga, adjunct-directeur van het Venduehuis in Den Haag, geschat tussen de 30 en 50 duizend euro veilingwaarde. Op 25 mei gaat dit bijzondere kunstwerk onder de hamer. Vellinga zelf is dan de veilingmeester.

Maurits Cornelis Escher, zoals zijn volledige naam luidt, werd in 1898 in Leeuwarden geboren. Deze Nederlandse kunstenaar staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieen, waarin hij speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende vlakverdelingen die geleidelijk in verschillende vormen veranderen. Metamorpose II is hiervan een goed voorbeeld. Bij deze gedaanteverwisseling verandert bijvoorbeeld een rij vogels in een rij vissen. Metamorphose II werd voltooid tussen november 1939 en maart 1940 en is als vrije opdracht gemaakt.

'Ik ben erg blij dat we dit werk mogen veilen,' aldus Chris Vellinga, adjunct-directeur en gecertificeerd taxateur van het Haagse Venduehuis. 'We hebben tijdens onze voorjaarsveiling heel veel mooie kunstwerken, maar deze Escher is een echt topstuk,' vervolgt hij enthousiast. 'En mooi dat ik hem zelf kan afslaan.' De houtsnede Metamorphose II is in potlood en in de druk getekend en uitgevoerd in zwart, grijsgroen en olijfgroen op Japans papier. Het werk is gedrukt van twintig houtsnede-blokken op vijf aan elkaar gemonteerde vellen met een formaat van 19,2 x 389,5 cm.

Tijdens de kijkdagen van het Venduehuis Den Haag van 19 t/m 23 mei is dit kunstwerk te zien aan de Haagse Nobelstraat. Ook werken van onder meer Theo van Rysselberghe, Jan Sluyters, Marin-Marie, Rob Graafland en Desiree Dolron zijn dan te aanschouwen. Naast schilderijen gaan van 25 t/m 27 mei ook goud, zilveren, porselein en (design) meubelen onder de hamer. Peter Meefout, directeur van het Venduehuis, verwacht een veilingopbrengst van meer dan 1 miljoen euro voor deze prestigieuze voorjaarsveiling.

*

*

*

*