Aanpak ouderenwerkloosheid deugt niet vindt 50PLUS

De aanpak van de ouderenwerkloosheid deugt niet, vindt 50PLUS. Van sommige beleidsinstrumenten van het ministerie van Sociale Zaken en Wekgelegenheid voor de bestrijding van langdurige ouderenwerkloosheid is niet eens bekend om hoeveel geld het gaat en hoeveel werkzoekenden ermee geholpen zijn.

50PLUS in de Tweede Kamer pleit voor meer onderzoek naar de effectiviteit van beleidsinstrumenten die minister Asscher inzet om oudere werklozen weer aan het werk te helpen.

Dat pleidooi komt voort uit de door het kabinet gepresenteerde verantwoording over het in 2015 gevoerde beleid. Het kabinet maakt in de verantwoordingsstukken duidelijk wat het beleid gekost heeft, of publiek geld doelmatig besteed is en of gestelde beleidsdoelen bereikt zijn. De Algemene Rekenkamer heeft de verantwoordingsstukken van het kabinet kritisch tegen het licht gehouden.

50PLUS is bezorgd dat het op belangrijke beleidsterreinen nog schort aan informatie over en inzicht in de resultaten van de inzet van publiek geld. Fractievoorzitter Henk Krol van 50PLUS in de Tweede Kamer wijst als voorbeeld op de belangrijke actuele thema's `re-integratie van oudere werklozen' en `decentralisatie van zorgtaken in het sociaal domein'.

Henk Krol: "Re-integratievoorzieningen zijn bedoeld voor de begeleiding van mensen naar werk. Het is zorgelijk dat bij het einde van de re-integratievoorziening in 2014 67,5 procent van de 45- tot 64-jarigen niet-werkend in de bijstand blijft zitten, en slechts 22 procent geheel of deels aan het werk komt. Beleid blijkt dus lang niet altijd goed te werken. Wij moeten daarom veel beter inzicht krijgen in de vraag wat arbeidsmarktinstrumenten kosten, wat werkt en wat er mee bereikt wordt. Dat inzicht ontbreekt voor een belangrijk deel."

50PLUS vindt het stuitend dat niet van alle beleidsinstrumenten die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzet, bekend is hoeveel geld ermee gemoeid is en hoeveel oudere werklozen ermee geholpen zijn. Onbegrijpelijk is dat van vier van acht onderzochte beleidsinstrumenten niet eens duidelijk is hoeveel oudere werklozen hiervan gebruik maken.

50PLUS pleit voor meer onderzoek naar de effectiviteit van beleidsinstrumenten die de minister inzet om oudere werklozen weer aan het werk te helpen. "Meer gerichte inzet is daarnaast nodig op instrumenten die kansrijk zijn, zoals de mobiliteitsbonus en premiekorting, maar ook permanente scholing en bekwaamheidsontwikkeling", stelt Henk Krol. "Doelmatige en effectieve inzet van middelen en instrumenten, doelmatige besteding van belastinggeld: daar gaat het om!"

50PLUS vindt dat de minister van SZW de heldere aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer moet opvolgen: maak voor alle beleidsinstrumenten publiek duidelijk hoe gemeten wordt hoeveel ouderen bereikt worden en welke uitgaven daarmee gemoeid zijn. Leg ook vast hoe de effectiviteit van beleidsinstrumenten wordt gemeten.

In het nieuwe actieplan voor de bestrijding van langdurige ouderenwerkloosheid dat in het voorjaar gepresenteerd wordt, moet beter dan voorheen geborgd worden dat beleid werkt effectief en efficient is.