VNL: pak Nederlanderschap af van terroristen

18/05/2016 In de Kamer, Spreekteksten Joram

Voorzitter, Nederlanders die zich aansluiten bij een terroristische organisatie verspelen elk recht op hun Nederlanderschap. Zij verdienen dat natuurlijk te verliezen. Het is daarom goed dat dit wetsvoorstel eindelijk voorligt. Maar voor mijn fractie is het wel `too little, too late.' Om bij het laatste te beginnen. Het heeft allemaal wel erg lang geduurd. Dit wetsvoorstel werd al aangekondigd in augustus 2014. In de tussenliggende periode zagen we in Europa verschillende terroristische aanslagen, die ook in Nederland hadden kunnen plaatsvinden. De urgentie lijkt dit kabinet vreemd.

Dan de magere inhoud. Allereerst vinden wij het volstrekt onacceptabel dat terroristen van deze minister niet staatloos mogen worden gemaakt. Staatloosheid is in onze ogen het probleem van de terrorist en niet van de samenleving. Voorzitter, iedereen die kiest voor terreur verdient het Nederlanderschap te verliezen. Dat geldt voor mensen met zowel een dubbele als een enkele nationaliteit. Het is niet voor niets dat andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Italie, wel verliesgronden kennen die leiden tot staatloosheid. Ook in de bestaande wetgeving kan men al staatloos worden bij toetreding tot een vreemde krijgsdienst. Zoals ook gebeurde bij Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog voor Duitsland vochten. Waarom niet voortborduren op deze wettelijke mogelijkheid? Graag een reactie.

Daarnaast kan het intrekken van het Nederlanderschap wel leiden tot staatloosheid in het geval van het frauduleus verkrijgen van de nationaliteit. Ondanks dat dit natuurlijk terecht is, is het heel vreemd dat fraude zwaarder weegt dan aansluiting bij een terroristische organisatie.

Verder, Voorzitter, valt het natuurlijk niet uit te leggen dat van jihadisten die inmiddels zijn teruggekeerd niet de nationaliteit wordt ingetrokken. Juist van deze personen die zich bevinden op ons grondgebied gaat een groot gevaar uit voor de nationale veiligheid. Wij steunen dan ook het ingediende amendement van SGP en VVD om in dit geval ook het Nederlanderschap in te trekken.

Wij willen echter nog een stapje verder gaan. Ook personen die terroristische activiteiten ontplooien, maar Nederland nog niet hebben verlaten, moeten op grond van dit wetsvoorstel de nationaliteit kunnen verliezen. Hierover hebben wij een amendement ingediend. Het moet daarbij ook zeker zijn dat de personen die zich aansluiten bij een terroristische organisatie hun nationaliteit verliezen. Echter, de minister heeft in dit wetsvoorstel enkel de bevoegdheid om dit te doen. Hij moet hier natuurlijk tot intrekking worden verplicht.

Dan het punt dat de minister ambtshalve beroep in moet stellen tegen zijn eigen beslissing indien een terrorist of raadsman hier zelf niet toe overgaat. Hierover kunnen we kort zijn: het is volstrekt absurd. Een minister die in beroep gaat tegen zijn eigen beslissing om het Nederlanderschap in te trekken en de waarbij het ook nog eens zo is dat de Staat dit bekostigt. Graag zien we dit punt geamendeerd en zullen het CDA-initiatief hierin steunen.

Dit geldt tevens voor het amendement dat regelt dat ook een enkele gedraging kan leiden tot de intrekking van de nationaliteit. Een video of een foto kan namelijk al bewijzen dat een jihadstrijder is uitgereisd en zich buiten Nederland bevindt. Meerdere gedragingen zijn in dat geval niet nodig. Graag een reactie van de minister.

Ik rond af. Dit wetsvoorstel hangt natuurlijk samen met het eerdere wetsvoorstel waarbij jihadisten na strafrechtelijke veroordeling hun Nederlanderschap kunnen verliezen. Dit moet in onze optiek ook gelden voor ronselaars en bestuurders van organisaties die geweldspredikers (met terreurbanden) faciliteren. Voorzitter, 345 radicale moslims worden in Nederland permanent in de gaten gehouden. De AIVD waarschuwt dat jihadisten in Nederland actief op zoek zijn naar wapens. Verdere aanscherping van deze wetgeving is daarom hard nodig. We verzoeken de minister dan ook een positief oordeel te geven over de genoemde amendementen.

Dank u wel.