Ontwerpbeheerplan Oudeland van Strijen ter inzage


Om de bijzondere natuur van Oudeland van Strijen zo goed mogelijk in stand te houden, is een beheerplan opgesteld. Het ontwerp hiervan staat open voor inspraak van 23 mei tot en met 1 juli 2016.

Ganzen en smienten

Het Oudeland van Strijen is een natuurgebied in de gemeente Strijen. Er overwinteren jaarlijks vele kolganzen, dwergganzen, brandganzen en smienten. Dat maakt het gebied zo bijzonder, dat het in 2009 door het Rijk is aangewezen als Natura 2000-gebied. Daarmee is er ook de plicht om voor het
gebied een beheerplan op te stellen waarin staat welke maatregelen er worden genomen om de bijzondere natuur van Oudeland van Strijen te beschermen. Ook staat erin welke activiteiten er in en rond het gebied mogen plaatsvinden.

Inspraak

De provincie Zuid-Holland heeft, met medewerking van diverse overheden en maatschappelijke partijen, een beheerplan opgesteld voor de periode 2016-2021. Het ontwerp van het beheerplan voor Oudeland van Strijen ligt van 23 mei tot en met 1 juli 2016 ter inzage in Strijen op het gemeentehuis en
in Den Haag op het ministerie van Infrastructuur en Milieu en op het Provinciehuis. Ook is het ontwerpbeheerplan te raadplegen op www.zuid-holland.nl/terinzage.

Gedurende de inspraakperiode kan iedereen een inspraakreactie ("zienswijze") indienen bij de provincie Zuid-Holland. De zienswijzen zullen worden gebruikt om het definitieve beheerplan op te stellen.

Tweede beheerplan

Voor het natuurgebied Oudeland van Strijen is dit het tweede beheerplan. In 2010 was Oudeland van Strijen het eerste Natura 2000-gebied in Zuid-Holland waar een beheerplan voor werd gemaakt. Dat plan gold voor de periode 2010-2015.