Verloop onderhandelingen cao zorgverzekeraars


Verloop onderhandelingen cao zorgverzekeraars

Geplaatst op 18 mei 2016
Op 13 mei 2016 is het tweede overleg gehouden dat gaat leiden tot een nieuwe cao voor de zorgverzekeraars. We hebben alle onderwerpen besproken die door de verschillende partijen genoemd zijn als cao-onderwerp.

Het verslag van het overleg kun je hier lezen.

Belangrijkste onderwerpen voor De Unie zijn:

Salarisverhoging
De Unie heeft om een duidelijk salarisbod gevraagd aan het begin van de onderhandelingen. Het voorstel van de werkgevers is nog niet voldoende. Maar het biedt wel perspectief om door te onderhandelen.

Duurzame inzetbaarheid
Cao-partijen hebben een sectorfonds opgericht dat uitvoering kan geven aan cao-afspraken en onderwerpen kan uitzoeken en voorbereiden voor een volgend cao-overleg. De Unie neemt ook deel aan het sectorfonds. Een aantal van de cao-onderwerpen zullen waarschijnlijk doorgeschoven worden naar het
sectorfonds. Ik verwacht dit bijvoorbeeld voor onze voorstellen voor mantelzorg, vitaliteit en de financiele foto.

Wachtgeld
De wachtgeldregeling is een overgangsregeling. Je hebt alleen wachtgeldrechten als je in dienst was voor 01-01-1995 Werkgevers hebben voorgesteld de wachtgeldregeling te verbeteren voor medewerkers vanaf circa 60 jaar en af te schaffen voor de overige medewerkers. Dit is een nieuw voorstel. De
voor- en nadelen van dit voorstel moeten we nu tegen elkaar gaan afwegen. Ik hoor graag de mening van de leden hierover.

Project werken aan leuk werk
Met het project werken aan leuk werk heeft de sector een start gemaakt met het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Dit project geeft jou de gelegenheid om na te denken over jouw toekomst. Belangrijk om te weten is dat je hierbij ondersteuning krijgt van een loopbaancoach met een goed
programma. Je kunt alles doen zonder bemoeienis van je werkgever. Jij bepaalt wanneer je je werkgever inschakelt voor jou toekomstplan.

Als je nog geen inlogcode hebt gekregen, of als je je inlogcode niet meer hebt, neem dan even contact met de belangenbehartiger Inge de Vries op.


Volgende overleg
Het cao-overleg gaat verder op 26 mei 2016. Een belangrijk punt is het overleg over de verzekering van het derde WW-jaar. Enerzijds geeft dit voor veel leden comfort. Als je onverhoopt werkloos wordt, dan kun je erop rekenen dat je WW-uitkering op hetzelfde niveau blijft als het was in 2015.
Anderzijds wordt het een verzekering die je zelf moet betalen. Zonder de reparatie doe je er langer over om WW op te bouwen en de WW wordt gemaximeerd op 24 maanden (de wet kent wel een overgangsregeling waardoor het effect van de nieuwe wet de eerste jaren iets afgezwakt wordt). De Unie wil
eerst weten hoe hoog de premie wordt, voordat we de leden over dit onderwerp laten stemmen.

Heb je vragen, of wil je jouw mening geven, neem dan contact op met Inge de Vries via inge.de.vries@unie.nl of bel 06-52522091.





Informatie

Sectoren: Finance
Branche: Zorgverzekeraars
Geplaatst in: Actueel Nieuws