Hersenafwijking kan door zikavirus


Experts zijn het er inmiddels over eens dat het zikavirus microcefalie (een aangeboren hersenafwijking) kan veroorzaken. Hoe groot dit risico is, wordt op dit moment nog onderzocht. Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Zuid- en Midden-Amerika. Later dat jaar ontstonden voor het eerst
vermoedens dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap kon leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind.

Zwangerschap

Aan zwangere vrouwen wordt geadviseerd om, als zij naar een land willen reizen waar zikavirus voorkomt, de noodzaak van die reis zorgvuldig af te wegen. Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Bent u recent in Zuid- of Midden-Amerika geweest en heeft u een zwangerschapswens? Een maand na
terugkomst kunt u veilig zwanger worden.



Meer informatie over het zikavirus en zwangerschap is hier terug te vinden.

Testen op zikavirus

Een infectie met het zikavirus verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen die besmet raken krijgen zelfs helemaal geen klachten. Bent u tijdens uw zwangerschap in gebieden geweest waar zikavirus heerste, laat u dan testen. Er zijn verschillende soorten testen om te onderzoeken of u besmet
bent (geweest) met het zikavirus. Als u zich wilt laten testen, kunt u dit het beste bespreken met uw verloskundige, gynaecoloog of een andere behandelend arts.

Landen

De landen waar momenteel verspreiding van zikavirus plaatsvindt zijn hier te vinden of in onderstaande kaart (versie 11 mei).

zika_747_01



Let op: deze kaart wordt ongeveer wekelijks bijgewerkt door het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC). Sinds 5 april wordt Vietnam door het ECDC veiligheidshalve aangemerkt als een land met 'toenemende besmetting'. Er wordt nog onderzocht of dit inderdaad aan de hand is.
Waarschijnlijk is de kans op besmetting in Vietnam erg klein.



Meer vragen

Op de website van het RIVM kunt u meer informatie vinden over het zikavirus, het advies aan zwangeren en de landen waar mensen besmet zijn geraakt. Ook heeft het RIVM een webpagina met vragen en antwoorden opgesteld over het zikavirus, die regelmatig wordt bijgewerkt.