Verandering van spijs doet eten

18mei2016

16.00

Foto: Steph Menken

Verandering van spijs doet eten

Biologie

18mei2016 16.00

Lezing

In het afscheidscollege van Steph Menken gaat het over adaptie en soortvorming in plantenetende insecten.

Al sinds Darwins `Strijd om het bestaan' (1859) wordt co-evolutie, de wederzijdse adaptatie van soorten die met elkaar een innige relatie onderhouden, beschouwd als een belangrijke oorzaak van de indrukwekkende verscheidenheid aan aardse levensvormen. Co-evolutie lijkt echter geen hoofdrol meer te spelen als verklaring voor plantenetende insecten, de meest soortenrijke diergroep op deze planeet.

Sequentiele evolutie, waarin de interactie tussen insect en plant asymmetrisch is, is een in opmars zijnde alternatieve theorie. Hierin zijn de associaties tussen insect en waardplant vooral het gevolg van voortdurende verhuizingen naar ander voedsel, naar andere maar niet al te verschillende plantensoorten. Een dergelijke kolonisatie leidt tot uitbreiding van het dieet of het ontstaan van een nieuwe soort. De insectensoort kan zelfs uitsterven. Herkenning door het vrouwtje dat eieren legt, acceptatie door de jonge rups en het adequaat verteren en ontgiften van de nieuwe plant vormen de belangrijkste aspecten van het adaptatieproces dat volgt op een overstap naar een andere plantensoort.

Dhr. prof. dr. S.B.J. Menken, hoogleraar Evolutiebiologie: Verandering van spijs doet eten: adaptatie en soortvorming in plantenetende insecten.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting