Start tweede fase agrarisch natuurbeheer

Start tweede fase agrarisch natuurbeheer

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 mei 2016- Laatste update: 18 mei 2016 09:10 uur

Vanaf 15 juli 2016 start Staatsbosbeheer met fase twee van het agrarisch natuurbeheer van de Heesseltsche Uiterwaarden.

Rijkswaterstaat financiert deze werkzaamheden grotendeels, omdat ze deel uit maken van de herinrichting van de Heesseltse Uiterwaarden, waar Rijkswaterstaat opdrachtgever van is.

Staatsbosbeheer gaat sloten en taluds schoonmaken en maaien. Rasters worden afgebroken en nieuwe rasters geplaatst, langs bosranden wordt gesnoeid en toegangsdammen worden verbeterd. Pachters en wandelaars in het gebied kunnen hiervan tijdelijk enige hinder ondervinden.

Het resultaat is een kleinschalig landschap, waar cultuurhistorische waarden bewaard blijven en waar het natuurbeheer nog beter uitgevoerd kan worden. Door het gebruik als hooiland en de begrazing met koeien (zonder toevoegingen van kunstmest en gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen), ontstaan waardevolle bloemrijke graslanden.

Beheerplan

Het toekomstige beheer- en inrichtingsplan van de Heesseltsche Uiterwaarden is grofweg in twee grote eenheden te verdelen: agrarisch natuurbeheer vlakbij de dijk en dynamische riviernatuur dichter bij de Waal. Het gedeelte van de uiterwaard dat beheerd wordt als agrarisch natuurgebied, bestaat uit kleinere graslandpercelen, van elkaar gescheiden door sloten en rasters. Ze volgen min of meer de historische verkaveling. Enkele percelen worden alleen gemaaid, anderen alleen begraasd en op weer andere delen wordt een combinatie van die twee uitgevoerd. De meeste graslandpercelen zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Deze organisatie laat het natuurbeheer uitvoeren door agrariers uit de omgeving, onder toezicht van de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, Tieler- en Culemborgerwaarden (VANL-TCW).

In de loop der jaren is achterstallig onderhoud ontstaan. Sommige rasters waren niet meer vee-kerend, sloten voerden het water onvoldoende af en bosranden belemmerden goed maaibeheer, doordat de bomen en struiken ver over het weiland hingen. In september 2014 is Staatsbosbeheer gestart met het oplossen van deze problemen. Fase twee start deze zomer.