Goed of slecht: Ziekenhuis gefinancierd door Siemens

TV | wo 18 mei 2016

Redactie Floor Ligtvoet

Verslag Marja Sol

Er komt een nieuw ziekenhuis in de Groningse klei bij Scheemda en het wordt voor een flink deel gefinancierd door de bank van elektronicabedrijf Siemens. Een bijzondere financieringsconstructie. Zo zal het nieuw te bouwen Ommelander Ziekenhuis Groningen de komende vijftien jaar scanapparatuur bij Siemens afnemen.

Ziekenhuizen moeten steeds vaker op zoek naar andere financiers voor hun verbouwings- of uitbreidingsplannen. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland maakte bijvoorbeeld gebruik van crowdfunding.

Hoe erg is het als een commerciele partij een grote zak geld meebrengt? Het Ommelander Ziekenhuis Groningen heeft de primeur in Nederland. Siemens praat met nog twee ziekenhuizen over een soortgelijke deal.

Deskundigen zijn sterk verdeeld over deze nieuwe ontwikkelingen in de zorg. Schiet de patient er iets mee op of wordt die er op den duur misschien wel slechter van? EenVandaag spreekt hierover met oud-hoogleraar publieke gezondheid Guus Schrijvers en Chris van den Haak, zorg-expert bij accountantsbureau BDO.