Jaarverslag 2015 Wonen en Rijksdienst

Nieuwsbericht | 18-05-2016 | 10:15

Het herstel van de woningmarkt zette in 2015 stevig door. In alle regio's en bij alle woningtypen. Het aantal woningverkopen was weer bijna even hoog als voor de crisis en door prijsstijgingen nemen restschulden af. Met verplicht aflossen en verantwoorde leennormen blijft het kabinet werken aan een schokbestendige woningmarkt met lagere schulden.

Woningbouwcorporaties richten zich weer op hun kerntaak: het bouwen en beheren van woningen voor lagere inkomens. Dit voorkomt dat zij in avonturen stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van de huurders. Het toezicht is versterkt en huurders kregen meer zeggenschap over wat er aan woningen nodig is in de gemeente. Voor beleggers is het aantrekkelijker geworden om te investeren in de veelgevraagde huurwoningen in het middenhuursegment.

Het kabinet heeft drie doelstellingen voor de rijksdienst: goede dienstverlening, minder bureaucratie en minder kosten voor personeel en materieel. Dat gebeurt onder meer door efficientere bedrijfsvoering en door meer te werken als een rijksconcern. Daarbij wordt scherper gelet op de apparaatsuitgaven van de ministeries. Het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor efficient beheer van het vastgoed van het rijk, zoals kazernes, rechtbanken, gevangenissen en kantoren.

Verantwoordingsdag 2016 Wonen en Rijksdienst

Afbeelding: BZK

WONEN

Woningmarkt herstelt verder

Het kabinet heeft veranderingen doorgevoerd op de woningmarkt. Mede daardoor herstelde het vertrouwen op de woningmarkt verder. Het herstel zet sterk door in alle regio's en bij alle woningtypes. Er werden in 2015 bijna net zoveel huizen verkocht als voor de crisis. Ook de huizenprijzen stegen. Dit zorgt voor lagere de restschulden.

Zie ook onderwerp: Koopwoning

Verhuisregeling blijft maximaal 3 jaar

De hypotheekrente van een nieuwe hypotheek blijft maximaal 3 jaar fiscaal aftrekbaar als de oude woning nog niet verkocht is. De regeling die dit mogelijk maakt (verhuisregeling) werd blijvend verruimd.

Zie ook: Belastingdienst tijdelijk 2 woningen

Corporaties terug naar kerntaak

In 2015 ging de nieuwe Woningwet in. De corporaties moeten zich weer richten op hun belangrijkste taak. Dat is woningen bouwen en beheren voor lagere inkomens.

Daarnaast is het toezicht op woningcorporaties versterkt met de Autoriteit Woningcorporaties. Gemeenten en huurders krijgen meer zeggenschap over wat er lokaal nodig en mogelijk is aan woningbouw. Doordat woningcorporaties nu een duidelijk begrensde taak hebben, is het voor beleggers interessanter om te investeren in woningen in het middenhuursegment. Daar is veel vraag naar.

De goedkoopste woningen voor de laagste inkomens

Corporaties moeten meer rekening houden met de betaalbaarheid van een woning. Heeft de nieuwe huurder recht op huurtoeslag? Dan moet de huurprijs van de woning onder de aftoppingsgrens liggen. De aftoppingsgrens is het deel van de huurprijs waarboven de overheid meestal geen huurtoeslag meer geeft.

Zie ook onderwerp: Toewijzen betaalbare woningen

Leningen en subsidies voor energiebesparing

Het is in 2015 makkelijker geworden om een lening te krijgen uit het Nationaal Energiebespaarfonds voor energiebesparende maatregelen. Ook ging de rente omlaag. Bijna 1.900 particuliere huiseigenaren kregen een lening. In totaal ging het om EUR22 miljoen. Sinds juni 2015 kunnen ook verenigingen van eigenaren bij het fonds terecht. Voor het energiezuiniger maken van huurwoningen gaf de overheid tot en met 2015 ruim EUR30 miljoen subsidie.

Zie ook: www.ikinvesteerslim.nl/ en RVO Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)

Energielabel voor eigenaren

Begin 2015 kregen alle particuliere huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun huis. Dit label maakt duidelijk hoe zuinig een huis met energie is. En wat er nog aan te verbeteren is. Eigenaren moeten een definitief energielabel hebben als zij hun huis verkopen of verhuren.

Zie ook onderwerp: Energielabel woningen en gebouwen en www.energielabelvoorwoningen.nl/

RIJKSDIENST

Dienstverlenend, slagvaardig en kostenbewust

Het kabinet heeft 3 doelen voor de rijksdienst:

* goede dienstverlening;

* minder bureaucratie;

* minder kosten voor personeel en materieel van de Rijksoverheid.

Dat gebeurt onder meer door de bedrijfsvoering efficienter te maken. En door meer te gaan werken als 1 rijksconcern. Daarbij let het Rijk beter op de apparaatsuitgaven van de ministeries. Dit zijn de kosten die nodig zijn om het ministerie te laten werken. Verder kwam er in 2015 rijksbrede medezeggenschap.

Zie ook onderwerp: Hervorming rijksdienst

Rijksoverheid als aantrekkelijke werkgever

In oktober 2015 kregen rijksambtenaren een nieuwe CAO. Na 4 jaar nullijn kregen 116.000 rijksambtenaren een loonsverhoging van 4,25%. En een eenmalige uitkering van EUR500.

In juni 2015 kregen ambtenaren een vrijval van 0,8% pensioenpremie uitbetaald.

De rijksoverheid en de vakbonden gaan nog verder praten over het strategisch personeelsbeleid bij het Rijk voor de komende jaren.

Zie ook nieuwsbericht: Nieuwe cao voor rijksambtenaren ondertekend

Onderwerp: Overheidspersoneel

Rijkstrainees en stageplekken

In 2015 werden 119 trainees aangesteld in het algemene Rijkstraineeprogramma. Dit is een programma voor jonge, talentvolle medewerkers. Voor de uitbreiding van het ict-personeel begon het Rijk met de opbouw van een speciaal ict-rijkstraineeprogramma.

Als een trainee laat zien dat hij geschikt is en goed functioneert, krijgt hij een vaste aanstelling. In 2015 kwamen 119 mensen in dienst, die 2 jaar eerder als trainee waren begonnen. Dat is 93% van die lichting.

Verder biedt het Rijk stageplekken aan ruim 5.000 leerlingen en studenten van allerlei verschillende onderwijsinstellingen. Dat is 25% meer dan het streven van het Rijk (4.000 plekken per jaar).

Zie ook onderwerp: Overheidspersoneel

Oprichting Bureau ICT-Toetsing

Om problemen rond ict-projecten binnen de rijksoverheid te voorkomen, werd in 2015 het Bureau ICT-Toetsing (BIT) opgericht. Het BIT geeft advies over de risico's en slaagkans van een project.

Zie ook onderwerp: Digitale overheid

Oplevering vierde datacenter

Het Rijk nam in 2015 het vierde en laatste (rijks)overheidsdatacenter (ODC) in gebruik. Datacenters zijn nodig voor de ict-infrastructuur van ministeries en overheidsdiensten. In 2015 werden 28 oude datacenters gesloten.

Zie ook onderwerp: Rijksoverheid Hervorming rijksdienst

31% vrouwen in topfuncties binnen het Rijk

In 2015 hadden 145 vrouwen een topfunctie binnen het Rijk. Dit is een aandeel van 31%. Daarmee haalde het Rijk al in 2015 het doel voor 2017 (30%).

Onder de topfuncties vallen de hoogste leidinggevende functies. Het bureau van de Algemene Bestuursdienst (ABD) helpt ministeries om de instroom van vrouwen in topfuncties te vergroten. Zo helpt Bureau ABD om talent en managementpotentieel te herkennen.

Van-werk-naar-werk-trajecten

Eind 2015 werden 1.147 rijksambtenaren geholpen om een andere functie binnen of buiten de Rijksoverheid te vinden. Dit gebeurde via een Van-werk-naar-werktraject. De meeste trajecten waren vrijwillig.

Zie ook onderwerp: Overheidspersoneel

Verkoop vastgoed levert EUR120 miljoen op

Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht vorig jaar vastgoed dat het Rijk niet meer nodig had. Dit leverde bijna EUR120 miljoen op. In totaal ging het om 155 verkooptransacties. Voor het grootste deel grond (totaal ruim 350 hectare). Er werden 56 gebouwen of complexen verkocht. Onder meer een gevangenis, een voormalig kantongerecht, lege kantoren en enkele woonhuizen.

Het Rijk verdiende ook aan:

* het verhuren of verpachten van agrarische grond;

* het recht om windmolens te plaatsen;

* de grond onder recreatiewoningen

Dit bracht ruim EUR100 miljoen op.

Zie ook nieuwsbericht: Verkoop en verhuur vastgoed rijk brengt 247 miljoen op

29 monumenten naar nieuwe monumentenorganisatie

Eind 2015 droeg het Rijk 29 monumenten over aan de nieuwe Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Het gaat om oude kastelen, ruines, huizen, kerken en gedenknaalden in heel Nederland.

De panden en objecten moeten goed bewaard en beheerd worden. Maar dat is geen taak voor de rijksoverheid. Ze hebben namelijk geen functie voor het Rijk. De NMo kreeg eenmalig zo'n EUR60 miljoen voor het toekomstige onderhoud en beheer van de monumenten.

Zie ook nieuwsbericht: 29 monumenten van het Rijk over naar nieuwe organisatie

Leegstaande panden inzetten voor asielzoekers en vergunninghouders

Het Rijk helpt gemeenten om woonruimte te zoeken voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Gemeenten kunnen leegstaande panden van het Rijk gebruiken tegen een lage, kostendekkende huur. Ze kunnen de panden ook kopen. Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers huurt of koopt panden van het Rijk, maar dan voor asielzoekers die nog geen verblijfsvergunning hebben.

Efficiente huisvesting Rijksoverheid

Er liepen in 2015 meerdere projecten om rijksambtenaren onder te brengen in minder kantoorruimte.

De verbouwing van het pand van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd afgerond. VWS deelt dit gebouw nu met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelenheid (SZW). Het oude SZW-gebouw kwam in de verkoop.

In 2015 begon de renovatie van het voormalige VROM-gebouw. Na de verbouwing gaan hier 2 ministeries werken: Buitenlandse Zaken (BZ) en Infrastructuur en Milieu (IenM). Er verhuizen ook een aantal rijksdiensten naar het pand.

Oranjezaal trok veel publiek

Ruim 50.000 mensen bezochten de Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch. De Oranjezaal was open voor publiek, omdat het paleis niet in gebruik was. In 2016 begint de renovatie van het paleis.