18-05-2016 - Raad van State staat sloop Papiermolenpark toe

Raad van State staat sloop Papiermolenpark toe

De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die de Stichting Leefomgeving en de Vleermuiswerkgroep Groningen hadden aangespannen tegen de gemeente. De sloop van het monumentale park van het openluchtbad De Papiermolen kan gewoon doorgaan volgens de Staatsraad.

De gemeente had aan Rijkswaterstaat toestemming gegeven om het monumentale park te slopen en te vervangen door een 300 meter lange, 3 meter hoge muur om de ligweide. Een deel van de ligweide zou daarmee ook verdwijnen. De vergunning was afgegeven in het kader van de uitbreiding van de zuidelijke ringweg. Het nieuwe Julianaplein gaat in de plannen 5 meter de lucht in, en kent bovendien een veel groter ruimtebeslag dan het bestaande kruispunt. De bezwaren van de Stichting concentreren zich voornamelijk op de aantasting van het zwembad en park, dat net 5 jaar geleden door de gemeente als monument was aangewezen. De Vleermuiswerkgroep verzet zich tegen de vernietiging van de ecologische waarden in het gebied.

De Raad van State acht de beide organisaties echter niet belanghebbend, en legt de bezwaren om die reden naast zich neer.

Voordat echter met de sloop van het Papiermolenpark wordt begonnen, zullen er eerst nog aanvullende ontheffingen en vergunningen moeten worden aangevraagd, die tot nieuwe bezwaren kunnen leiden. De Stichting verwacht daarnaast een gunstige uitspraak in de nog lopende beroepsprocedure tegen de ringweg: "Het ging nu om alleen de Papiermolen, we gaan er nog altijd vanuit dat we een sterke uitgangspositie hebben in de zaak tegen het tracebesluit. Daar gaat net naast vernieting van natuur ook om verslechterde leefbaarheid en verkeersveiligheid, terwijl het project voor de Stad geen noemenswaardige voordelen heeft", aldus een woordvoerder. Eerder bleek al dat de snelheidswinst voor de weggebruiker veel te rooskleurig is voorgesteld. Alleen vanuit Drachten is er sprake van een duidelijke reistijdverbetering, maar worden de files in de spits niet opgelost.

Er zal nog een nieuwe hoorzitting in Den Haag plaatsvinden, en waarschijnlijk zal de Raad van State na de zomer einduitspraak doen in de procedure van de Stichting tegen het tracebesluit.

bijgewerkt op: 18-05-2016