Drie UvA-hoogleraren gekozen tot lid KNAW

Drie UvA-hoogleraren gekozen tot lid KNAW

18 mei 2016

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft UvA-hoogleraren Anita Hardon, Frank Linde en Claes de Vreese gekozen tot lid. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten van `peers' binnen en buiten de Akademie.

In totaal treden er zestien nieuwe leden toe. De KNAW telt circa vijfhonderd leden. Het lidmaatschap is voor het leven. De nieuwe Akademieleden worden op maandag 12 september geinstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

Over de nieuwe leden

Anita Hardon (55), hoogleraar antropologie van zorg en gezondheid, combineert als medisch antropoloog de sociale en medische wetenschappen in haar onderzoek naar wereldwijde gezondheidsproblemen, en ze gebruikt daarbij verrassende methodes. De onderwerpen waar ze zich mee bezighoudt lopen uiteen van reproductie en gezondheid bij vrouwen, HIV/AIDS, de sociale impact van geneesmiddelen op het leven van kwetsbare jongeren, de relatie tussen gezondheid en duurzame ontwikkeling op mondiale schaal, en het gebruik van chemische substanties door jongeren. Het werk van Hardon vindt, mede door haar eigen inzet, ook zijn weg naar toepassing door WHO en ngo's.

Frank Linde (58), hoogleraar experimentele hoge-energiefysica, is een van de toonaangevende wetenschappers in Nederland op het gebied van de hoge-energiefysica - elementaire deeltjesfysica. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de zoektocht naar nieuwe deeltjes en het bepalen van hun karakteristieken. Lindes bijdragen aan het ontwerp en de bouw van de hypergevoelige ATLAS-detector bij CERN's Large Hadron Collider zijn algemeen erkend. De ATLAS-detector is een van de twee instrumenten waarmee uiteindelijk in 2012 het Higgs-deeltje is ontdekt. Daarnaast heeft Linde zich actief ingezet voor een versterking van het astrodeeltjesfysica-onderzoek in Nederland door `zijn' instituut - Nikhef - te betrekken bij de speurtochten naar de directe detectie van zwaartekrachtsgolven (Virgo experiment) en de enigmatische donkere materie (XENON experiment). Recentelijk is Linde benoemd als voorzitter van het Astroparticle Physics European Consortium.

Claes de Vreese (41), hoogleraar communicatiewetenschap, in het bijzonder politieke communicatie, is een van de meest vooraanstaande en productieve onderzoekers in zijn vakgebied. Zijn onderzoek concentreert zich op de inhoud en effecten van politiek nieuws en journalistiek, verkiezingscampagnes en referenda op publieke opinie en politiek gedrag. Speciale aandacht heeft het verschijnsel framing op de publieke opinie: welke invloed heeft de presentatie van politieke issues in de media op burgers? Welke burgers zijn het meest vatbaar en onder welke omstandigheden? De Vreese werpt in interdisciplinair onderzoek nieuw licht op de rol van de media in de westerse democratie, en wordt als deskundige veelvuldig geraadpleegd door journalisten maar ook de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. Hij is oprichter van het Centrum voor Politiek en Communicatie (CPC), een ontmoetingsplaats voor studenten, wetenschappers, journalisten, politici en andere in politieke communicatie geinteresseerden.

* Meer informatie nieuwe KNAW-leden

KNAW

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting